Dagens namn 7 augusti

Familj • Publicerad 6 augusti 2004

Dennis är ett engelskt namn men har grekiskt ursprung. Det kommer från en ombildning av Dionysios, som var vinets gud i den grekiska mytologin. Dennis kom till Sverige i början av förra seklet och har haft olika popularitetsperioder under den sista hälften av 1900-talet. Den senaste kom under 1990-talet då Dennis blev något av ett modenamn. Namnet togs med i almanackan 1993. Det finns omkring 14 800 svenskar som heter Dennis, cirka 11 500 kallas så.

Denise är den feminina formen av Dennis. Denise var vanligt i den anglosaxiska världen under medeltiden men har sedan varit bortglömt ända fram till detta århundrade. I Sverige började det användas i lite större utsträckning först efter andra världskriget. Namnet bärs av cirka 2 900 svenskor varav omkring 1 700 har det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.