Dagens namn: Ebba, Ebbe

Familj • Publicerad 5 mars 2008
Ebba Nyman, 2 år, Åhus
Ebba Nyman, 2 år, ÅhusFoto: 
Ebba Svensson, 8 månader, Vä.
Ebba Svensson, 8 månader, Vä.Foto: 
Ebba Andersson, 4 år, Gärds Köpinge
Ebba Andersson, 4 år, Gärds KöpingeFoto: 
Ebba Nilsson, 3, 5 år, Rinkaby
Ebba Nilsson, 3, 5 år, RinkabyFoto: 
Tack vare Ebba Hultkvist, känd från tv:s Skärgårdsdoktorn, är Ebba ett av de populäraste namnen i dag. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Tack vare Ebba Hultkvist, känd från tv:s Skärgårdsdoktorn, är Ebba ett av de populäraste namnen i dag. Foto: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 
Ebba Carlsson, 6,5 år, Öllsjö.
Ebba Carlsson, 6,5 år, Öllsjö.Foto: 
Ebba Welander, 8 år, Knislinge
Ebba Welander, 8 år, KnislingeFoto: 

ººEbba har troligen forntyskt ursprung och är en kvinnlig kortform av Eberhard. Eberhard i sin tur har betydelsen "starkt vildsvin". Ebba var förr förhållandevis vanligt i adliga kretsar. Det fick en ny popularitetsperiod under 1990-talet. Det finns idag omkring 20400 som heter Ebba, av dessa har cirka 12900 det som tilltalsnamn.

ººEbbe kan härledas från två håll. Det kan ha sitt ursprung i ett gammalt danskt namn och därmed vara en förkortning av Esbjörn eller Asbjörn som i sin tur betyder "gud", efter asagudarna, och "björn". Ebbe kan också härstamma från det forntyska Eberhard och har då samma ursprungsbetydelse som namnsdagsgrannen Ebba, "starkt vildsvin". Namnet är känt i Sverige sedan 1300-talet. Det finns idag omkring 3900 som heter Ebbe, av dessa har cirka 1300 det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.