De kompletterar varandra

Man måste gilla människor i det här yrket. Dessutom älskar vi mat, både när det gäller att äta och laga den, säger Anders Borglund som tillsammans med hustru Bodil tagit över restaurangen på Vannaröds slott i Sösdala.
Familj • Publicerad 9 april 2009
Välkomna. Bodil och Anders Borg-lund känner sig välkomna, som det nya krögarparet på Vannaröds slott.Bild: Ronnie Smith
Välkomna. Bodil och Anders Borg-lund känner sig välkomna, som det nya krögarparet på Vannaröds slott.Bild: Ronnie SmithFoto: 

– Att producerar direkt för att det ska ätas upp är det positiva med jobbet. Det negativa är om man glömt någon gryta på spisen. Det är väldigt sällan, men det har hänt.

Bodil och AndersBorg-lund är unika. Båda är födda och uppvuxna i Borrby på Österlen. De sågs faktiskt första gång redan på "lekis" där de gick i samma grupp. I tonåren blev de ett par och hängt ihop sedan dess. Gifte sig 1974 och har dottern Rebecka (27 år).

– Jag är bildligt talat född in i restaurangbranschen. Mor var kallskänka och jag har en bror som drivit Mälarhusen, berättar Anders Borglund. Jag är utbildad kock och jobbat som anställd på hotell, restaurang och konferensanläggningar. Men efter arton år som chef på Backagårdens konferensanläggning vid Höör bestämde vi oss för att göra annat och satsa på eget.

– Det blev att vi köpte Bosjökloster Golfrestaurang – 95. 2003 fortsatte det med Skånestugans krog vid Skånes Djurpark, och där vi håller vi på att avveckla engagemanget och ska sälja. Nu blir det hundra procent på Vannaröd.

– Egentligen är jag dekoratör och hade en egen reklamfirma i fjorton år, berättar Bodil Borglund. Men jag har "fuskat" och ryckt in när det varit toppar i Anders domäner. Sedan har jag självklart vidareutbildat mig och nu känner jag mig lika hemma i restaurangbranschen.

– Vi kompletterar varandra. Anders lagar maten medan jag är estetiskt lagd och hur det presenteras på tallriken. Det ögat ser är halva njutningen av måltiden.

Bodil Borglundoch hennes man ser fram emot rollen som det nya paret på slottet.

– Vi ska faktiskt även flytta hit och bo i lägenheten. Men det kändes lite konstigt när jag mötte ett äldre par här utanför, och hon konstaterade att "då är du den nya slottsfrun".

Grundbemanningenär att vi blir fyra personer. En kock är redan börjat men en tjej ska också anställas. Sedan har vi timanställda som rings in vid större bokningar eller som nu under påskhelgen, påpekar Anders Borglund.

– Vi kommer att fortsätta med dagens som lunchbuffé med betoning på gedigen husmanskost, arrangmang för små och stora sällskap samt familjemeny på söndagar. På lördagar gäller enbart förbeställningar, men helt nytt blir ålagillen när höstmörkret fall. Det är vi uppväxta med på Österlen och är ett måste att få göra.

– Här finns utvecklingsmöjligheter på Vannaröd och mycket händer när Sösdala i år firar att det är 150 år sedan järnvägen kom.

– Att vi kom hit beror på att vi lärde känna kassören i bygdegårdsföreningen som äger slottet. Sedan gav det ena det andra, och nu är vi på plats.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.