Det har hänt den 12 mars
Prinsessan Ingeborg gifte sig 1897 med den svenske prins Carl, tredje son till Oscar II. Paret hade döttrarna Margaretha, dansk prinsessa, Märtha, kronprinsessa av Norge, Astrid, drottning av Belgien och sonen Carl Bernadotte.
För 70 år sedan, 1938, kunde de anställda inom restaurang- och hotellbranschen återgå till sina arbeten. I januari hade restaurang- och hotellföretagarna inlett en lockout som så småningom utestängde 20 000 anställda från deras jobb och stängde i stort sett alla hotell- och restauranger i landet. Anledningen till företagarnas stridsåtgärd var att sätta press på de anställdas fackförbund för att nå fram till ett nytt avtal. Förhandlingarna mellan företagare och de restaurang- och hotellanställda fackförbund hade pågått sedan oktober.
För 70 år sedan, 1938, tågade tyskarna in i Österrike. Dagen efter upphörde Österrike som självständig stat och ingick i Hitlers stortyska rike som provinsen Ostmark. Den som utsetts att bereda vägen var Arthur Seyss-Inquart, som Hitler med hot och påtryckningar manövrerat fram till förbundskanslerposten. Seyss-Inquart välkomnade tyskarna när militärkolonnerna strömmade in över gränsen. Det samma gjorde stora delar av den österrikiska befolkningen.
För 70 år sedan, 1938, höll det åter på att bli krig mellan Polen och Litauen, sedan en sammanstötning vid gränsen mellan länderna lett till att en polsk gränsvakt skjutits ihjäl. Polen hade redan strax efter första världskriget erövrat Litauens huvudstad Vilnius, så att Kaunas under mellankrigstiden fick vara Litauens huvudstad. Gränsintermezzot vållade våldsamma anti-litauiska demonstrationer i det polska parlamentet. Trupper drogs ihop på bägge sidor om gränsen. Litauen ville att en oberoende kommission skulle utreda det skedda. Men Polen vägrade. Konflikten ebbade ut då Polen tvingade Litauen att de två länderna skulle upprätta diplomatiska förbindelser med varandra, vilket skulle innebära att Litauen accepterade Polens ockupation av Litauens sydöstra delar.
För 90 år sedan, 1918, skickade ålänningarna telegram till Sveriges kung, Finlands senat och Tysklands kejsare om ålänningarnas vilja att efter 100 år av ryskt välde återförenas med Sverige. Det var i skuggan av det finska inbördeskriget som rasade mellan de vita, borgerliga, och de röda, socialistiska, på det finska fastlandet. Men Finlands vita regering - den betraktades som den legala - motsatte sig dock ålänningarnas vilja att åter bli svenskar. Ålandsfrågan blev sedan en infekterad träta mellan Sverige och det nyligen självständiga Finland, innan den löstes av Nationernas förbund, så att Åland fick ett betydande självstyre inom Finland.
För 110 år sedan, 1898, avled den finlandssvenske författaren, tidningsmannen och historikern Zacharias Topelius, 80 år gammal. Han är bekant för romansviten Fältskärns berättelser som gavs ut 1853-67. Här lät Topelius den fiktiva ätten Bertelskölds öden och äventyr bli utgångspunkt för att beskriva Sveriges historia under 1600- och 1700-talets.