Annons

Ebbe Persson berättar om andra världskrigets Vittsjö

Så fort det blev mulet hördes mullret från bombplanen som flög över Vittsjö för att bomba norra Tyskland under andra världskriget.
– Någon gång när det blev en glipa i molntäcket kunde man se hur det lyste i kabinen, så de flög inte särskilt högt, minns Ebbe Persson, 90 år i september och aktuell med boken ”Krigs- och krisminnen från andra världskriget”.
Vittsjö • Publicerad 5 juli 2024 • Uppdaterad 5 juli 2024
Ebbe Persson, 89, gav i mitten av juni ut en bok om sina minnen från andra världskrigets Vittsjö.
Ebbe Persson, 89, gav i mitten av juni ut en bok om sina minnen från andra världskrigets Vittsjö.Foto: Sofia Åström

Tidigare Norra Skåne-journalisten Ebbe Persson, som flitigt dokumenterat sitt Vittsjö under flera decennier, har arbetat i tre, fyra år med boken.

Varför skrev du den?

Annons

– Jag är en av allt färre som lever och som varit med om andra världskriget och som upplevt restriktionerna och ransoneringarna som rådde. Jag ville skriva ner det, så folk ska få veta hur det var, förklarar Ebbe Persson.

”Jag hade lagt mig och minns ett intensivt ljussken och en enorm detonation när bensin och bomblast exploderade.”

Något särskilt starkt minne från kriget?

– När en brittisk Lancaster-bombare störtade vid Höjalen utanför Vittsjö 1944. Jag hade lagt mig och minns ett intensivt ljussken och en enorm detonation när bensin och bomblast exploderade. Vi var där dagen efter och tittade, jag såg den brända skogen, splitter, rester av planet och även kroppsdelar, minns Ebbe som var tio år vid den dramatiska händelsen då sju flygare omkom.

Ett av Ebbes tidigaste minnen från den här tiden kommer från Norra Skåne när han var 4,5 år gammal.

– Vi bodde hundra meter från landsvägen och det var min uppgift att hämta tidningen. Jag minns att jag hjälpligt kunde läsa ordet ”krig”, min mor Malin fick förklara vad det betydde.

Blir det fler böcker?

– Nu ska jag lägga av, jag tycker jag är för gammal. Fast osvuret är väl bäst, konstaterar Ebbe Persson som låtit trycka sin bok i 300 exemplar som han säljer hemma i bostaden på Ramnsjövägen och i Vittsjö blomsterhandel.

– Är det bra väder, ska jag stå och sälja den utanför Vittsjöhallen under lördagen, säger Ebbe.

Ebbe Persson.
Ebbe Persson.Foto: Sofia Åström
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons