En Frisk fläkt i Frankrike

Linnéa Frisk fick ett två veckors långt jullov med familjen, hundarna och vännerna. För ett par dagar sedan återgick hon till vardagen igen – som utbytesstudent på Lycée Joliot Curie i Hirson, Frankrike. Det är en skola som på flera sätt skiljer sig ifrån hennes Österränggymnasium.– Vi går 8-18 nästan alla dagar, säger Linnéa Frisk ett par dagar efter jul.
Familj • Publicerad 7 januari 2014
Foto: Foto: Bosse Nilsson

Hundarna springer runt fötterna på Linnéa och lägger sig sedan till ro i korgen vid köksbordet. De har försäkrat sig om att hon håller sig i närheten, åtminstone just nu.

I slutet av augusti flög nämligen Linnéa Frisk ner till Frankrike för att tillbringa ett läsår som utbytesstudent och samtidigt ta ett sabbatsår från sina gymnasiestudier i Sverige.

– Jag ville iväg ett slag för allt var så grötigt. Sedan har jag pluggat franska ett tag också så det var därför det blev just Frankrike. Men jag har tagit ledigt från skolan här hemma ett år så jag har fortfarande sista året kvar när jag kommer hem i vår.

Byte av värdfamilj

Året på skolan i Hirson har inneburit en stor skillnad mot vad Linnéa är van vid. Långa skoldagar, mycket lektioner då det bara är skrivande som gäller och inga grupparbeten eller diskussioner.

– Sedan har de alla sina slutprov under en och samma vecka. Men de skriver inte jag. Och så finns där en lärare som sammanfattar extra vad vi går igenom för att jag verkligen ska hänga med.

– Det är fint att de bryr sig om det.

Under helgerna bor Linnéa hos en värdfamilj i Luzoir och i veckorna på skolans internat.

– Ibland slutar jag redan klockan tre fast internatet öppnar ändå inte förrän klockan sex. Men då går jag till biblioteket.

– Eller så går jag runt i staden, Hirson. Den är ungefär så stor som Åhus så den är lagom.

När det nya året inleds byter Linnéa Frisk värdfamilj.

– Det är inget fel på den jag har men vi är väldigt olika. Jag vill gärna hitta på saker under helgen men de sitter mest inne och ser på tv. Jag är mer livfull än så.

När Linnéa är hemma på gården utanför Vittskövle lägger hon gärna tid på att träffa sina vänner, träna och vara i skogen.

– Jag jagar, så jag är ute en hel del.

Även i Frankrike får Linnéa tillfälle att träna. Hon är med i skolans löparlag som kom trea på Distriktsmästerskapet alldeles nyligen.

– Jag tränar både löpning och friidrott på skolan.

Det har nu gått ett år sedan hon skickade in sitt ansökningsbrev, skrivet på franska.

– Ja, jag gör ju det här mest för jag vill lära mig språket. Nu börjar jag komma in bättre i det men ibland får man stå där med ordboken. Många elever kan engelska också men de får en speciell dialekt. De påstår också att de som bor i Paris är lite för stolta för att tala engelska faktiskt.

På tre månader skulle Linnéa förbereda sin resa både praktiskt och inombords. Saknaden efter Frankrike nu under jul är inte så stor.

Inte känt sig helt hemma

Men under terminen har mycket saknats hemifrån även om inte någon ordentlig hemlängtan har infunnit sig.

– Jag har saknat mina hundar och vännerna och så familjen såklart. Sedan har det varit lite tufft att inte känna sig helt hemma där. Jag har inte hunnit knyta så starka vänskapsband där nere än. Men de tar bra hand om mig då jag är enda utbytesstudenten på skolan.

Att vara enda utländska studenten på Lycée Joliot Curie ser Linnéa Frisk som positivt.

– Annars kanske man förblir i sin lilla grupp. Men alla vi som åkte till Frankrike från Sverige sågs faktiskt i Paris över höstlovet. Det minns jag nog bäst från i höstas.

– Jag förstår det mesta när de talar med mig. Men deras grammatik och deras verb är skitsvårt.

Cecilia Isberg
Marie Englund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.