Annons

En känslig kämpe med teaterdrömmar

Familj • Publicerad 25 september 2003
Christoffer Landin tänker sikta mot stjärnorna. Bild: Lasse Ottosson
Christoffer Landin tänker sikta mot stjärnorna. Bild: Lasse OttossonFoto: 

Namn: Christoffer Landin

Ålder: 18 år

Annons

Bor: i Öllsjö

Familj: mamma och pappa.

Aktuell: medverkar i musikalen Guys and Dolls som har premiär lördagen den 27 september.

Redan som liten älskade han att sjunga, spela och klä ut sig. Debuten kom som åttaåring i Pelle Svanslös på Öllsjö skola.

– Det var mer som en lek, säger Christoffer Landin.

– Det var när jag spelade Simba i musikalen Lejonkungen på Skepparslövs skola som intresset väcktes på riktigt.

Christoffer är född i Colombia men kom hit till Sverige när han var ett år.

Han har upplevt en skolgång med mobbing och utanförskap.

– Jag blev mobbad upp till nionde klass och det finns perioder då jag bara velat försvinna. Men där har teatern hjälpt mig och gjort mig stark.

– Jag är en känslig kämpe som inte vill såra någon men som gärna vill få min röst hörd.

Annons

Christoffer läser på C4-gymnasiet med inriktning på estetisk teater. Där får man lära sig grunderna inom teater och prova på olika tekniker.

– På C4-gymnasiet får man vara sig själv och där har jag fått riktiga vänner som stöttar mig i min teater- och personliga utveckling.

Han är även engagerad i Scenforum där han hjälper till med allt som måste göras och det gör han för att han har ett intresse för allt som har med teater att göra.

– Jag hjälpte Marie-Louise Nilsson, komminister i Nosaby, med monologen Möten. Och sedan hjälpte hon mig med en statistroll i filmen "Blommor och betong" som kommer att visas på filmfestivalen i Kairo.

Hur var det att göra film jämfört med teater?

– Det var mycket väntan mellan tagningar, men det var en jättebra upplevelse.

Musikalen Guys and Dolls utspelar sig i New York och hade urpremiär på Broadway 1950. I uppsättningen på Kristianstads Teater medverkar bland annat Beatrice Järås.

– Det är en blandning av amatörer och proffs och det är ett jättehärligt gäng som stöttar varandra, säger Christoffer och fortsätter: Jag har en liten men dock viktig roll som tidningsförsäljare och servitör. Även en liten roll kan spela roll.

Hur får man en roll i Guys and Dolls?

– David Alexandersson från teatern gav mig Björn Forsbergs nummer. Jag ringde upp och vi träffades. Från början var det meningen att jag skulle hjälpa till med föreställningen men Björn tyckte att jag behövdes på scen och på den vägen är det.

Annons

Föreställningen har premiär lördagen den 27 september och spelas i två månader framöver så han kommer inte att ha sysselsättningsproblem den närmsta tiden.

Med ett år kvar i skolan vet han bestämt vad han vill syssla med i framtiden:

– Teater. Jag måste hålla drömmen vid liv. I december kommer jag att medverka i Barnens Salonger på Regionmuseet. En julkalender med manus av David Rix och regi av Sofie Gerhartz och det ser jag framemot.

Om du inte får arbeta med teater i framtiden, vad vill du göra då?

– Jag vill arbeta med människor på ett eller annat sätt. Att glädja andra är viktigt för mig. Och så tänker jag försöka synas så mycket som möjligt.

Det tvivlar vi inte på.

Helena Heliosson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons