Annons

En legendarisk fotograf är borta

En av Sveriges mest kända fotografer, Erik Liljeroth, Kristianstad, har avlidit. Han blev 88 år.
Familj • Publicerad 7 april 2009
Erik Liljeroth har avlidit. Bild: Tommy Svensson
Erik Liljeroth har avlidit. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Han var född i Fjälkinge och utbildade sig till fotograf, arbetade hos Ateljé Uggla och Ateljé Wahlberg i Stockholm. Han var porträttfotograf, bildboksfotograf, 102 bildböcker har han bakom sig, och har även fotograferat slott och herresäten.

40 år av sitt liv tillbringade Erik Liljeroth på resande fot. Det ena fotouppdraget avlöste det andra. Han fotograferade alla sin tids storheter. 1958 blev han officiell hovfotograf åt kungen Gustav VI Adolf, tillsammans gjorde de en bok om Sofiero slott. Mellan varven landade han i sitt hem på Söder i barndomstaden Kristianstad. Här hade han sitt fotolabb och sin familj.

Annons

Kristianstadsbladetsreporter Åsa Pearce träffade Erik Liljeroth i samband nyutgivningen av hans bok "Kristianstad". Då delade han med sig av sina minnen, han berättade om hur han en gång tackat nej till erbjudandet att arbeta med Nobelpristagare John Steinbeck. Om återförenandet med en gammal klasskamrat i operasångerska Birgit Nilssons loge, vännen hade gift sig med Birgit Nilsson. Om hur han fått ett annorlunda visitkort – en ask Chesterfields cigaretter – av tobaksbolagets ägare. Om sina problem med att få Churchill att ta cigarrfimpen ur mungipan vid en fotografering.

Det kunde vara dramatiskt också. Under ett uppdrag slog Erik Liljeroths helikopter i marken i Sarekdeltat och de fick gå i sex-sju timmar innan de fick hjälp. Vid mer än ett tillfälle har hans kamerautrustning och snabba avfärder från militärförläggningar lett till att han anmälts för spionage.

Erik Liljeroth börjadesom porträttfotograf hos sin far Erik Alfred Liljeroth, men tröttnade snart på att fotografera brudpar. 1949 fotograferade han för sin första bok, den bildbok om Kristianstad som sedan användes som förlaga till "Kristianstad – en stad i vattenrike". Därefter bildsatte han en bok om Paris.

Erik Liljeroth blev med tiden landets ledande landskapsfotograf. I ett 18 band stort verk om "Svenska slott och herresäten" arbetade han med idel berömda textförfattare.

Tillsammans med Harry Martinson gjorde han bandet om Blekinge.

När han arbetade med Londonboken var han lite nervös. Hur skulle han som utlänning klara att skildra London på ett sätt som engelsmännen skulle kunna uppskatta? Det slutade med att drottning Elisabeth skrev ett personligt brev och tackade för den fina boken. Ett bevis om något på att han lyckats med sitt uppdrag.

De 102 böckernafinns inte längre att köpa i bokhandeln, nu säljs de enbart på bokauktioner.

Erik Liljeroths arkiv om en halv miljon fotografier finns i dag bevarat på Nordiska museet som en dokumentation över 50-, 60- och 70-talets Sverige.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons