En pionjär bland barn
Hela sitt yrkesliv har Maria Karlstedt, eller Maja som hon kallas, arbetat med barn. Att hon skulle göra något annat har det aldrig funnits en tanke på.
– Min far drev järnhandel i Kristianstad och satt i stadsfullmäktige för Folkpartiet medan min mor var hemmafru. De satte mig i Tant Disas Kindergarten, som var en privat förskola i Kristianstad. Jag älskade det från början, säger hon.
Studerade till förskollärare
Att hon efter flickskolan i Kristianstad sedan valde att praktisera på samma förskola hon en gång gått på var därför inte helt oväntat. Inte heller att när hon sedan som 19-åring skulle läsa vidare valde att studera till förskollärare på förskoleseminariet Fröbelinstitutet i Norrköping.
– På den tiden var titeln barnträdgårdslärarinna. Att låta sina barn gå i en förskola året innan de började skolan var mycket nytt. Det var först under den här tiden man egentligen började prata om barnen och vad de behöver, berättar hon.
Drev första förskolan
Som nyexaminerad fick hon förtroende att driva den första kommunala förskolan i Kristianstad, Vilans barnträdgård. Då det var nytt och modernt att låta sina barn gå i förskolan ville mammorna, som främst var hemmafruar och väldigt nyfikna, helst stanna kvar när de lämnade sina barn för att se vad som skulle hända.
– Vi arbetade väldigt mycket i grupp. På Fröbelinstitutet fick vi lära oss att observera och uppmärksamma barnen även när de var i grupp, vilket jag tog med mig till Vilan och alla andra ställen jag arbetade på. Vi sydde, sjöng, klippte och klistrade. Och oavsett vad vi jobbade med så arbetade vi kring ett tema. Men för barnen var händelsen på den tiden framförallt att bara gå dit. Jag tror att det är annorlunda för barnen i dag som verkar ha så mycket runt om kring sig hela tiden och hela tiden vill att det ska ske nya saker.
Startade lekotek
Att vara med från starten och sätta igång en verksamhet blev något som Maja kom att fortsätta med. På 1960-talet flyttade hon till Helsingborg. Där byggde hon upp ett lekotek dit barn med alla typer av funktionshinder kunde komma med sina föräldrar och syskon för att låna hem leksaker. Förfrågan kom efter att hon en tid jobbat på en förskola för barn med ett funktionshinder.
– Till lekoteket kunde mammorna också komma med sina barn utan att för en gångs skull känna att det var en institution eller att deras barn behövde prestera något.
Tillbaka till födelsehuset
Så småningom fick Maja och hennes man möjligheten att flytta tillbaka till Kristianstad och in i det hus på Östra Boulevarden som Maja en gång var född i. För Maja innebar det att hon var med och startade en ny förskola på habiliteringen på Hemhult i Kristianstad innan hon själv gick vidare till Östermalms daghem där hon stannade som föreståndare fram till pensionen.
Arbetsplatserna hon varit på har varit många. För att även hinna med familjen och sina tre egna barn har hon hela tiden arbetat halvtid.
– Mina barn har dessutom varit involverade i det jag gjort på olika sätt.
Maja och hennes man, Olle, som fortfarande bor kvar i huset där hon är född poängterar gång på gång hur roligt hon haft under åren med barnen. Och helt utan barnen klarade hon sig inte efter pensionen. En tur till Svenska Baptistsamfundet i Stockholm i början på 1990-talet gjorde att hon kom hem till Kristianstad och startade bebisrytmik.
– Jag insåg att det handlade om precis det jag jobbat med i alla år, att sjunga och spela och att framförallt se och bekräfta barnen, säger hon.