Estland sörjer Jaan Kross

Familj • Publicerad 28 december 2007
Jaan Kross blev 87 år gammal. På fredagen hyllades han i samtliga Estlands tidningar. Bild: Claes Löfgren/Scanpix
Jaan Kross blev 87 år gammal. På fredagen hyllades han i samtliga Estlands tidningar. Bild: Claes Löfgren/ScanpixFoto: 

Estlands tidningar hyllar i dag landets store författare Jaan Kross som avled på torsdagen, 87 år gammal. Många tidningar hedrade hans minne med specialnummer.

Tallinns ledande dagstidning Postimees skriver under rubriken "Den store Kross" att den nu bortgångne författaren var en av de största kulturpersonligheter Estland haft genom historien.

President Toomas Hendrik Ilves skriver i en minnesartikel att Jaan Kross hjälpte esterna att bevara såväl viljan till en självständig nation som det egna språket och kulturen.

"Slutet på en epok"

"Han var en av dem som höll folkets mod uppe och gjorde oss beredda att gripa tillfället att återupprätta Estlands självständighet", skriver Ilves som konstaterar att "Folkets författare har lämnat oss".

Flera kommentatorer gör jämförelser mellan Jaan Kross och förre presidenten Lennart Meri, som också var författare och kulturpersonlighet. Båda dessa andliga giganter har nu gått bort. Det estländska författarförbundets ordförande konstaterar att det inte finns några liknande respektingivande personligheter kvar, sådana "som man inte gärna tilltalar med du utan säger ni till".

Jaan Kross var mest känd för sina romaner "Kejsarens galning" från 1978 och "Wikmans söner" från 2001. Han nämndes då och då som en tänkbar kandidat till Nobelpriset i litteratur. Han blev under sin livstid en symbol för nationen Estland: han blev inspärrad av både tyskar och ryssar.

– I dagens Estland är Kross en viktig nationell symbol, säger Juhani Salokannnel. (TT Spektra)

Arne Bengtsson

Kalle Dixelius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.