Annons

Fler planerar sin begravning

Familj • Publicerad 15 november 2004
– Vi är mer självständiga i dag och vill göra upp med livet på vårt eget sätt, säger Ann-Christine Grönvall som är kundrådgivare på Fonus. Bild: TOMMY SVENSSON
– Vi är mer självständiga i dag och vill göra upp med livet på vårt eget sätt, säger Ann-Christine Grönvall som är kundrådgivare på Fonus. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Allt fler, ung som gammal, bestämmer redan i livet sin begravning.

– Folk är uppmärksamma på och tänker efter hur de vill ha det. Ofta sammanfaller det med ett dödsfall eller att man varit på en begravning. Vi människor får oss en tankeställare ifall något skulle hända, säger Ann-Christine Grönvall, kundrådgivare på Fonus.

Annons

Hon har arbetat 25 år på begravningsbyrå och har märkt en tydlig förändring i människors inställning.

Förr pratade man sällan om vare sig döden eller den egna begravningen. I dag finns en annan medvetenhet om att livet och döden går hand i hand och att det enda vi människor säkert vet är att vi ska gå bort.

– Vi lever i en annan tid och är mer självständiga. Vi vill göra upp med livet på vårt eget sätt och inte lämna kvar beslut till anhöriga, som befinner sig i ett tungt sorgearbete, säger Ann-Christine Grönvall.

Enklast för alla parter är om allting är skrivet. De egna tankarna och önskemålen om hur begravningen ska gestalta sig kan beskrivas i ett dokument.

På Fonus finns Vita Arkivet, en vägledning för de närmaste. Här har den avlidne skrivit hur hon/han vill begravas, var, under vilka former, val av psalmer och musik, svepning, blommor, hur döden ska annonseras och om minnesstund ska hållas.

Här finns också information om den avlidne önskar jordbegravas eller kremeras och dennes inställning till organdonation. Dokumentet är enkelt, kostnadsfritt och originalet kan om kunden önskar arkiveras hos Fonus centralt.

– Det händer ytterst sällan att anhöriga inte genomför begravningen på det sätt som önskats. Det vore att bryta ett förtroende, menar Ann-Christine Grönvall.

Begravningen har olika mening och betydelse för människor. Den är en avskedsstund och ett minne för de efterlevande. Stora begravningar med hela byn i kyrkan är mer sällsynta i dag. Tendensen är att hålla begravningen inom familjen, i all sin enkelhet och mer personlig. Många föredrar att inte ha minnesstund. Begravningssällskapet skiljs åt utanför kyrkan eller kapellet. Jordbegravningar är heller inte lika vanliga längre.

– Är den avlidne medlem i Svenska kyrkan är det mest naturligt med begravning i kyrkan, säger Ann-Christine Grönvall.

En borgerlig begravning kan ske till exempel i sjukhuskapellet med den avlidnes favoritmusik.

Annons

– Den blir mer som en avskedsstund av den avlidne.

Ann-Christine Grönvall framhåller att hon som begravningsentreprenör är helt neutral och styr ingenting.

– Begravningen har olika betydelse för oss människor. Man kan arrangera en begravning på många sätt, det ena är inte mer rätt och det mesta är tillåtet och möjligt.

Birgitta Mattisson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons