Födelsedag

Familj Artikeln publicerades

Namn: Ronnie Hellström, målvaktslegend
Fyller: 55 år den 21 februari 2004
Familj: Fru Anne-Marie, egna barnen Veronica, Christel, Erland, bonusdottern Josefine, än så länge enda barnbarnet Tindra
Bor: I Malmö
Aktuellt: Bilbesiktningen på måndag

Han har korats till världens bäste fotbollsmålvakt i två VM-turneringar. Och i bokhyllan hemma glänser de båda guldbollarna från 1971 och 1978. Bland annat. Den utmärkelse som väntar nu i mars smäller dock minst lika högt:
– Då blir jag morfar för andra gången! Förra gången var det Veronica, nu är det min dotter Christels tur att föda ...
Stoltheten och glädjen går inte att ta miste på hos blivande tvåfaldige morfar. Samtidigt som ett lätt vemod smyger sig in i stämman hos den likaledes blivande 55-åringen när han gör den tilläggande och icke ovanliga reflektionen:
– Det är på barnen man märker att tiden inte bara går fort utan faktiskt rusar iväg.
För infödde skåningen Ronnie Hellström handlade det dock om expressfart från början. Han var 13 år när familjen flyttade till Stockholm. Den redan etablerade målvaktstalangen sögs raskt upp av Hammarbys ungdomssektion. Fyra år senare debuterade 17-åringen i Hammarbys A-lag. Två år senare blev det lands-laget för 19-åringen. Som dock hann fylla 25 innan han, 1974, efter att bland annat lyckosamt ha vaktat Hammarbys målbur i 118 allsvenska matcher, hörsammade locktonerna från Tyskland och Bundesliga och blev avlönad bollmotare i tyska storklubben Kaiserslauten. Erfarenheten behövdes.
– Den erfarenhet jag då hunnit samla på mig behövdes faktiskt, menar Ronnie. På min tid var det heller inte så vanligt att fotbollsmålvakter blev proffs. Jag var den förste i Sverige som kom till en klubb i Bundesliga i alla fall.

Efter tio framgångsrika år bar det iväg hemåt igen 1984. Och en ny, mera diversifierad karriär inleddes som egenföretagare i målvaktsattiraljer, arrangör av sportresor och målvaktstränare i Hammarby.
Den sistnämnda verksamheten tog Ronnie Hellström med sig när han för fem år sedan återvände till roten, det vill säga Malmö, och blev målvaktstränare i Malmö FF. Som dock hösten 2002 byttes mot divison-2-laget Höllviken.
– Min gamla adept Johnny Fedel från Malmö FF är ju målvakt i Höllviken så honom tränar jag bland annat och så har jag några unga lovande talanger också. Det är vad jag hinner med och det är jättekul.

Jobbet han numera försörjer sig på och trivs utmärkt med är dock ett helt annat. Och det tackar han fotbollen för. Främst då de tio åren i Kaiserslauten. Trots att det gått 20 år sedan han vaktade den tyska bundesligaklubbens målbur är namnet Ronnie Hellström fortfarande både älskat och respekterat här. Ett bevis härför fick han bland annat för tre år sedan då han kontaktades av den tyska byggmarknadskedjan Hornbach vars huvudkontor ligger i trakterna kring Kaiserslauten:
– De frågade om jag ville hjälpa till med deras etablering i Sverige.
Det ville Ronnie Hellström. Först som konsult och sedan i januari förra året som anställd och behjälplig vid den fortsatta svenska expansionen.

Bortsett från att han fick axeln söndersparkad i en match 1981 och var bort ett halvår klarade sig Ronnie Hellström själv från allvarligare skador under hela karriären.
– Jag hade väl tur, säger han.
Men protesterar inte när vi påpekar att en hel del skicklighet nog också var med i spelet. (TT Spektra)
Monica Frime