Annons

Födelsedag

Familj • Publicerad 24 september 2003
Mikael Persbrandt fyller 40 år i dag. Bild: Pressens Bild
Mikael Persbrandt fyller 40 år i dag. Bild: Pressens BildFoto: 

Namn: Mikael Persbrandt, skådespelare.

Fyller: 40 år den 25 september 2003.

Annons

Familj: "jodå."

Bor: i Stockholm.

Aktuellt: "Leka med elden" på Dramaten.

Mikael Persbrandt kommer i två nya svenska filmer i vinter. Och han har i dagarna nypremiär på Dramaten. Där ska han i vår också ska medverka i en nyskriven Peter Birro-pjäs. För att sedan till sommaren ställa sig framför kameran i kompisen Thorsten Flincks tv-film om poeten Dan Andersson.

Dessutom har Ernst Billgren meddelat att han vill ha med honom i en filmversion av sin nya deckare som kommer ut nu på torsdag, samma dag som Mikael Persbrandt fyller 40 år.

Åldersnoja verkar dock vara lika inaktuellt som arbetsbrist. I en intervju i Aftonbladet i somras sa han bland annat:

– Jag tycker jag blir lite klokare för varje dag. Jag har ingen ångest över åldern. Det var att svårt att vara 20-åring. Det var svårt att vara 30-åring. Jag hoppas att det blir lite lättare att bli 40-åring.

Mikael Persbrandt gjorde en lovordad talrollsdebut som drängen Matti i Brechts "Herr Puntila" och i regin höll vännen och kollegan Thorsten Flinck.

– Det är Thorsten som lärt mig att det är bättre att vara en svets låga än en hel skogsbrand, har Michael Persbrandt sagt, apropå den intensiva men återhållna spelstil som blivit hans signum på scenen.

Inte minst gäller detta på Dramaten, där han bland annat gjorde en uppmärksammad insats som den veke Edmund i O’Neills "Lång dags färd mot natt", i Flincks regi 1998.

Annons

Mikael Persbrandt återknöt bekantskapen med Bergman i dennes uppsättning av Schillers "Maria Stuart" som Lord Leceister år 2000. Och förra hösten spelade han Axel i Strindbergs lustfyllda enaktare "Leka med elden" som nu är aktuell igen för nypremiär den 11 oktober.

Fast det är förstås inte gestaltningen av ett antal veka och förvirrade män från den klassiska världsdramatiken som gett Mikael Persbrandt epitetet Sveriges svar på Clint Eastwood.

Det är i stället alla de hårdföra typer han fått gestalta på film och i tv, med den alltid lika cyniske och välskräddade polismannen Gunvald Larsson från Beck-filmerna i topp.

Efter ha gjort honom 16 (!) gånger fick dock den arrogante filmspanarens gestaltare nog i fjol och krängde av sig Armani-rocken, för gott får man förmoda.

I tidigare intervjuer har Mikael Persbrandt nämligen gett uttryck för en viss leda inför tanken på att medverka i fler "projektstyrda genrefilmer".

Monica Frime

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons