Från Vä till Washington DC

Familj • Publicerad 4 augusti 2004
På fredag åker Amanda och Christer Kjellkvist, Vä till Washington för ett års studier. Pappa på National Defence University, dotter på George Mason High School. Bild: Tommy Svensson
På fredag åker Amanda och Christer Kjellkvist, Vä till Washington för ett års studier. Pappa på National Defence University, dotter på George Mason High School. Bild: Tommy SvenssonFoto: 

Namn: Amanda Kjellkvist

Ålder: 16 år

Bor: Vä

Familj: Systrarna Emelie, 24 år, Matilda, 14 år, pappa Christer och mamma Pia

Yrke: Studerande

Intressen: Handboll, kompisar och musik

Aktuell: Reser till Washington DC för att studera på High School

Namn: Christer Kjellkvist

Ålder: 43

Bor: Vä

Familj: Hustrun Pia och döttrarna Emelie, 24 år, Amanda, 16 år och Matilda, 14 år

Yrke: Major i flygvapnet

Intressen: Familjen, föreningsliv och idrott

Aktuell: Reser till Washington DC för att studera på National Defense University (Nationella Försvarsuniversitetet)

När Christer Kjellkvist blev erbjuden att studera informationshantering, informationssäkerhet och informationsoperationer på USA: s nationella försvarsuniversitet (National Defense University, NDU) i huvudstaden Washington DC hörde han sig för i familjen. Vilka är sugna på att hänga med?

Dottern Amanda, 16 år, nappade direkt. Efter att just ha avklarat högstadiet passade det bra med ett år utomlands innan gymnasiestudierna. Kanske kan hon till och med tillgodogöra sig året och hoppa in på det engelskspråkiga IB: s andra år när hon kommer hem till Kristianstad.

Inte för att resten av familjen inte var intresserade av en långresa, men mamma Pia har precis fått nytt jobb, så nu delar familjen upp sig för ett slag. I morgon vinkas Christer och Amanda av på flygplatsen och ger sig av på sitt livs resa.

– Det allra mest spännande är att få lära känna ett annat land och dess invånare. Jag tror att det är mycket nyttigt att leva som invandrare ett slag, och lära sig ett nytt språk och en ny kultur, säger Christer Kjellkvist. Han är major och arbetar på försvarets högkvarter i Stockholm. I sitt arbete med försvarsmaktens utveckling mot ett nätverksbaserat försvar har han samarbetat med folk på NDU, och därigenom blivit inbjuden att läsa på universitetet i USA: s huvudstad. Ett kunskapsutbyte som han tror båda länderna kan dra nytta av.

– Den svenska försvarsmakten har ju förändrats från ett invasionsförsvar till ett flexibelt insatsförsvar. Genom att utveckla funktionerna, information och ledning, har Försvarsmakten som mål att bättre kunna samverka med nationella och internationella aktörer i lösandet av sina uppgifter. Det jag arbetar med handlar mycket om hur man på ett säkert sätt skall kunna utnyttja information för att få en bättre lägesbild och därmed skapa ett övertag gentemot sin motståndare. I utvecklingen använder vi oss av ny teknik. Men tekniken måste också vara säker, så att man kan lita på informationen och att den är tillgänglig för dem som är behöriga, förklarar han.

– Hela samhället har utvecklats mot ett "informationssamhälle" men tyvärr har vi också byggt in oss i ett beroende av teknik. Att kunna hantera detta beroende, genom att skapa tillräcklig säkerhet, säger Christer.

I maj i år reste de över för att rekognosera, och hitta bostad. Nu har de en lägenhet i en förstad till Washington, Falls Church, som de beskriver som mysig och grön, liksom den stora huvudstaden.

– 30 procent av Washington är grönytor, beskriver de fascinerat.

Christer har i samarbetet med NDU varit en del i Washington. För Amanda var det många nya intryck.

– Det är precis som man tänker sig. Som man sett i filmerna. Allt är så stort, och alla kör bil överallt, säger hon.

Men huruvida hon ska ta körkort, vilket 16-åringar får i USA, vet hon inte. Både pappa och hon har cyklarna med sig, och hon hoppas kunna cykla den kilometer som det är till skolan.

Amanda ska studera på High School, den amerikanska motsvarigheten till gymnasiet, och hoppas träffa många nya vänner.

Förutom kompisarna här hemma är hon lite ledsen över att behöva lämna det stora intresset handboll bakom sig för ett år.

– De vet knappt vad handboll är där borta, skrattar hon.

Men på internet har hon hittat en klubb i Washington, och hoppas få spela handboll genom dem.

Förutom att lära känna ett nytt land räknar de med att få sig en hel del politik till livs.

Presidentvalet ska bli en spännande erfarenhet, tycker Christer, som hoppas få en bättre bild av vad amerikanerna tycker och tänker än den som presenteras i svensk media.

– Över huvud taget ska det bli väldigt spännande att lära känna detta stora land, sammanfattar han.

Hemlängtan ska inte behöva bli alltför stor. Övriga familjen kommer över och hälsar på under höstlovet, och julen firas hemma i Sverige.

Eva Emmelin

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.