Full fart på svingen för Valter, 90

När jag slår ut golfbollen i träddungen kommer Valter Johnsson springande över fairway för att hjälpa till att leta. Just det: springande. I dag fyller Valter 90 år.
Familj • Publicerad 9 juni 2014
Valter Johnsson har spelat seriespel i golf sedan seriespelet startade. Fast om det blir seriespel i år, vid 90 års ålder, är Valter inte riktigt säker på: Han har haft för mycket annat att göra för att riktigt hinna med att spela golf under våren.
Valter Johnsson har spelat seriespel i golf sedan seriespelet startade. Fast om det blir seriespel i år, vid 90 års ålder, är Valter inte riktigt säker på: Han har haft för mycket annat att göra för att riktigt hinna med att spela golf under våren.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Foto: Foto: Bosse Nilsson
Svingen sitter fortfarande där, Valter slår både långt och rakt – även om han menar att golfen blivit sämre med åldern.
Svingen sitter fortfarande där, Valter slår både långt och rakt – även om han menar att golfen blivit sämre med åldern.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Bladet träffade Valter över en niohålsrunda. Vem som vann. Hm... en i bollen slog bort fyra bollar på nio hål, och det var INTE Valter.
Bladet träffade Valter över en niohålsrunda. Vem som vann. Hm... en i bollen slog bort fyra bollar på nio hål, och det var INTE Valter.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Egentligen är Valter Johnsson inte ett dugg sugen på att vara med i tidningen bara för att det vankas födelsedag. Det där med uppmärksamhet eller att stå i centrum är inget som roar Valter.

Men förslaget att göra intervjun över nio hål på golfbanan blir för svårt att motstå. För golf – det roar definitivt Valter Johnsson.

Faktum är att Valter är exakt lika gammal som Kristianstads golfklubb. Eller nja: Klubben är en dag äldre, den bildades den 8 juni 1924, och Valter föddes den 9 juni. I samband med klubbens 90-årsjubileum i år ville man därför göra Valter till hedersmedlem.

Men Valter tackade nej.

Av samma skäl som ovan: Han gillar inte att sticka ut. Han ville bara vara med i golfklubben som vilken medlem som helst.

– Det kanske var dumt, men jag vill betala min medlemsavgift precis som alla andra, säger Valter.

Spelat i 50 år

Han har spelat i närmare 50 år, haft 5 i handicap som lägst. I dag, vid 90 års ålder landar handicapet på 16.

– Det har successivt höjts de sista 20-30 åren. Man slår ju inte lika långt längre, säger Valter.

Men även om kroppen blivit äldre har Valter fortfarande en bra sving: Kanske inte den största uppvridningen, men med mycket handleder och bra timing så är det många både bra och långa slag som presteras under rundan på Östra.

– Det här är ändå bara andra rundan jag spelar i år, den första var i våras när mina gamla arbetskamrater från SJ kom ned för att spela en helg. Det är en tradition vi haft i många år, berättar Valter.

Hur kommer det sig?

–  Jag har väl helt enkelt inte blivit färdig till det. Det är mycket på dagarna ändå, inte minst med den stora trädgården hemma. Den tar mycket tid, säger Valter.

Ett år, 290 rundor

Genom åren har det ändå blivit mängder med rundor på golfbanan. Ett år räknade Valter ut att han spelat 290 golfrundor! Med tanke på att det är 365 dagar på ett år blir det en hel del golf.

– Jag räknade lite på det och insåg att det i princip var varenda dag, om man tar bort helgerna, säger Valter och skrattar.

Ända sedan seriespelet i golf startade har Valter varit med. De sista åren har han - trots att han nu inte gillar det - uppmärksammats fler gånger, när han gjort det som så många golfare drömmer om och pratar om: att gå på lika många slag som sin ålder.

Första gången han gjorde det hade han passerat 80, och gick på 76 slag. För att lyckas med bedriften nu har han alltså 90 slag på sig.

– Det blir ju lättare och lättare med åren. Även om man blir lite stelare, så har man ju fler och fler slag på sig, säger han.

Får öka steglängden

Han säger att han hör lite illa, men han är hur pigg som helst. Jag får öka på steglängden på ett par av hålen för att hänga med när Valter drar på. Samtalet handlar om allt mellan himmel och jord. Ett tag får jag nästan känslan att det är Valter som gör intervjun: Han är nyfiken på det mesta, och frågar gärna. Humor har han också gott om, de underfundiga kommentarerna kommer hela tiden. Som när vi ska slå ut på första hålet, och Valter konstaterar att jag värmt upp genom att slå lite bollar på rangen.

– Det gör aldrig jag. Det gäller att spara på krafterna, säger han medan han greppar sin träsjua för att slå ut.

När han peggat bollen vänder han sig om:

– Men jag brukar faktiskt unna mig en provsving.

Vi går de nio hålen. Valter har en golfvagn ungefär som min, med tre hjul. Fast om han klurat rätt så lär det finns en ny golfvagn, en fjärrstyrd elvagn, i ett av födelsedagspaketen i dag, svärsonen spelar också golf och är medlem i Araslöv.

– Men den banan tycker jag är tung att gå. Åhus har jättefina banor, och här är det lätt att gå en runda. Så svärsonen vill nog helt enkelt locka mig att spela med honom i Araslöv, säger Valter med ett stort skratt.

Efter sex trivsamt spelade hål kan jag inte hålla inne den stora frågan längre:

Hur i allsin dar ska man bära sig åt för att vara som du när man är 90? Vad är hemligheten? Valter ler med glimten i ögat.

– Jag har faktiskt ingen aning. Sen är jag inte något vidare på att ge goda råd och dela med mig av en massa livsvisdom bara för att jag är 90... jag är precis lika barnslig som jag var när jag var ung, säger han med ett stort skratt.

Sprungit sedan barnsben

En del i piggheten kan vara att idrotten löpt som en röd tråd genom hela Valters liv. Ända sedan barnsben har han sprungit, kastat, hoppat, spelat... ja, allt man kan fysiskt tänkas göra med kroppen.

– Men av alla idrotterna så är golf det roligaste. Inte bara för att det är en personlig utmaning, att man varje gång man går ut på banan kan tävla mot sig själv, utan också för att det är en idrott man mer eller mindre kan göra från vaggan till graven, säger han.

Valter spelar också bridge, och är ofta ute och träffar folk.

– Det tror jag är en viktig del i det hela. Att träffa människor, inte bara sitta hemma, säger han.

Valter har varit Skåne och Kristianstadsbygden trogen genom alla år. Han har bott i Hammarslund sedan 1931, även om det gamla huset revs och ett nytt byggdes på tomten under 80-talet. Han var också sin arbetsgivare trogen under sitt yrkesverksamma liv: I 42 år jobbade han för SJ. I början som tågmästare, så småningom också på kontoren i Göteborg och huvudkontoret i Stockholm dit han veckopendlade.

Basen är fortfarande huset i Hammarlund, där han bor med Inga – hustrun sedan mer än 50 år tillbaka.

Innan vi skils åt tackar vi båda för en trevlig runda.

Så... vi kanske ska göra repris på det här om tio år, när du fyller 100?

Valter gapskrattar, och gör tummen upp.

”Deal”, säger han.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.