Generositet och hjälpsamhet

I skrivande stund befinner jag mig på ett café med en cappucino framför mig i en liten italiensk by utanför Pavia. Vi har varit på pilgrimsvandring från Lausanne över alperna och har nu kommit ut på den italienska slätten. Målet är Rom.
Familj • Publicerad 2 maj 2008

Vandringen flyter på bra, åtminstone för mig. Mitt sällskap Andreas har haft det tuffare framförallt med mycket blåsor under fötterna. Men han kämpar på bra. I första hand sover vi över i församlingshem och prästgårdar och det har gått långt över förväntan. Italienarnas generositet och hjälpsamhet har överraskat mig. När vi kommer fram till det samhälle som är målet för dagen så vet vi i princip inte hur vårt boende kommer bli. Men vi letar oss fram till kyrkan och frågar efter prästen i byn och sen brukar det köpa sig. Att ta hand om pilgrimer är en självklarhet här.

Vi har bott på många olikaställen med varierande standard. Visst på ett par olika ställe blev vi ivägskickade men det tillhör undantagen. Inatt ska vi sova överst i ett gammalt, rustikt medeltida torn. När vi kom fram idag så fick vi nyckel plus instruktioner om var vi ska lägga den imorgon bitti. Detta förtroende som man visar två främlingar som knappt kan någon italienska imponerar på mig. Ärligt talat vet jag inte om jag själv hade vågat detsamma. Men pilgrimer litar man på här.

Vi vet inte så mycket om vad som händer runt omkring i världen. Lite smårapporter hemifrån men annars inte mycket. Vi har fått klara oss utan tv och tidningar och andra medier i tre veckor och det har gått alldeles utmärkt.

Någon större glädje av att ständigt vara up-to-date har man knappast. Händelser runt om i världen, särskilt när det är något negativt som ju nyheter ofta är, gör oss bara frustrerade eftersom vi inte kan påverka det. Och skulle något riktigt allvarligt hända som att jorden har under så lär vi nog märka det även utan tv.

På sätt och vis har vi alltsåavskärmat oss från yttervärlden ändå upplever jag att vi är mer i verkligheten än annars, träffas mer folk och där inblick i andra samhällen och kulturer. Särskilt när vi sover över i församlingar så tvingas det oss till att söka kontakt vilket gör vandringen till något helt annat än om vi hade bott på vandrarhem. Jag kommer hinna med ytterligare en krönika innan vi är framme i Rom, dit vi räknar med att komma i början av juni.

Tobias Bäckström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.