God kamratskap gav utdelning

Familj • Publicerad 5 augusti 2004

Namn: Ulf Welin

Ålder: 32 år

Född: Kristianstad

Bor: Kristianstad och Stockholm

Familj: Gift med Carina

Yrke: Sjöofficer

Fritidsintressen: Cykla och umgås med familjen

Aktuell: Har precis blivit befordrad till örlogskapten och fått stipendium

Ulf Welin har precis kommit tillbaka efter en cykeltur och hans läpp är svullen.

– Jag fick in något djur i munnen och det stack mig, så jag var tvungen att avbryta rundan och cykla hem.

Första prioritet på fritiden är att träffa sin fru Carina och att vara ute och cykla kommer på andra plats. Arbetet som sjöofficer på tredje ytstridsflottiljen i Karlskrona och de nyligen avslutade studierna på Försvarshögskolan i Stockholm har tagit mycket tid och har inneburit en hel del pendling.

Men också en chans att bli befordrad och få stipendium.

– Jag har läst Stabsprogrammet på Försvarshögskolan i Stockholm och det innebär att man blir befordrad till örlogskapten när man väl tagit examen, så det är inte så konstigt. Men att jag fick stipendium för att det gått extra bra för mig är jätteroligt!

Totalt delades sexton stipendier ut och motiveringen till att Ulf fick det var att han både fått bra studieresultat och att han varit en god kompis på skolan genom att hjälpa kurskamrater i deras studier.

Ulfs specialintresse är folkrätt och han har därför även läst sådana kurser som dessutom varit kopplade till havsrätt.

– Det hade varit jätteroligt att få syssla med mer fortbildning och till exempel göra praktik på FN-högkvarteret, berättar han med iver i rösten.

Men till hösten stundar arbete i Stockholm.

– Jag har fått en tjänst på två år på Försvarshögkvarteret i Stockholm och det ser jag verkligen fram emot.

Där ska Ulf framförallt arbeta med att undersöka inom vilka områden försvaret ska omprioritera och avveckla materiel som inte längre behövs.

– Sveriges försvar har ju de senaste åren fått göras om från så kallat invasionsförsvar till insatsförsvar. Det finns inte direkt någon yttre hotbild gentemot Sverige längre och då gäller det att avveckla en del för att spara pengar.

Ulfs bana inom marinen började när han gjorde lumpen i Karlskrona i början av 90-talet. På gymnasiet hade han läst teknisk inriktning, så i Karlskrona började han arbeta som tekniker och arbetade med så kallad signalspaning.

På slutet av 90-talet fortsatte Ulf sedan att läsa på Militärhögskolan i Karlberg och blev så småningom vapenofficer. Då har man ansvar för att skjuta robotar och torpeder, berättar Ulf och ser med ens lite stolt ut.

– Jag har fått skjuta arton tunga torpeder och en robot. Det är inte alldeles vanligt att få chansen att skjuta en robot, för det är en stor grej och med många människor inblandade. Jag minns att Saab Dynamics, som tillverkar robotarna, hade bjudit in internationella gäster. En provskjutning innebär ju också att de får en chans att göra reklam för sig.

Om skjutningen lyckas, det vill säga. Och det gjorde den, berättar Ulf med ett leende. 2002 blev han sedan stridsledningsofficer, vilket innebär att man får ett större ansvar och en mer samordnande roll på ett örlogsfartyg. Det gäller att koordinera flyg, båtar och helikoptrar i strid.

Nästa steg i karriären för Ulf är att läsa till kommendör på chefs-programmet. Med den utbildningen skulle han kunna arbeta som fartygschef, vilket är den högsta befattningen på ett örlogsfartyg.

– Men jag har inte bestämt mig för om jag vill det, vi får se. Nu ska jag först och främst koncentrera mig på jobbet i Stockholm i höst.

Agneta Bergkvist

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.