Gravida mår bra av träning
För tjugo år sedan rekommenderades gravida kvinnor att undvika fysisk ansträngning. Man trodde bland annat att en förhöjd kroppstemperatur hos mamman skulle kunna skada fostret. Men forskning har visat att det inte stämmer och att träning på en lagom nivå är bra för både kvinnan och barnet. Barnet får samma endorfinkick som mamman av träningen och vaggas till ro när magen rör sig.
– Visst ska man undvika sporter som dykning och snowboard, men annars är det fritt fram att träna som vanligt fram till vecka 20 om man är frisk och har en normal graviditet, menar barnmorskan Maria Wigbrant.
Det man ska tänka på är att inte få en för hög pulsnivå - pulsen ska inte komma över 70 procent av maxpulsen, och en bra riktlinje för att hålla sig inom rätt spann, är att man ska kunna prata utan ansträngning samtidigt som man tränar, menar Maria Wigbrant.
Dessutom är det viktigt att känna av kroppens signaler. Mår man illa de första månaderna eller är trött så kan man ta det lite lugnt med träningen.
När halva graviditeten har gått, någonstans runt vecka 20, händer en del saker med kroppen som man också ska ta hänsyn till i träningen. En ökad utsöndring av hormonet relaxin gör att lederna blir mer rörliga och instabila och man ska därför undvika snedbelastande övningar där höften hamnar i instabila lägen, som till exempel i utfallssteg.
När magen blir större ska man undvika övningar med hopp, eftersom belastningen på bäckenbotten blir hård, och övningar där man ligger på rygg.
– Det kan leda till att syresättningen till venerna i bäckenet försämras, med resultatet att man blir kallsvettig och illamående, säger Maria Wigbrant.
Bra träningsformer i slutet av graviditeten är lättare styrketräning, simning och yoga för gravida.
– Man kan träna så länge man mår bra, men de flesta trappar ner sin träning sex till åtta veckor före förlossningen. Då kan promenader och avslappningsövningar vara ett bra alternativ. (TT Spektra)
Ann-Cathrine Johnsson