Han är född på Kvinneholme

Familj • Publicerad 9 augusti 2004
Curt Nilsson bodde en tid på Kvinneholme i Hammarsjön. Bild: Sune Friström
Curt Nilsson bodde en tid på Kvinneholme i Hammarsjön. Bild: Sune FriströmFoto: 

Namn: Curt Nilsson

Född: Kvinneholme

Bor: Landskrona

Familj: Hustrun Gunilla som Curt varit gift med i 49 år, en dotter och barnbarnet Max

Intressen: Varpa, bridge, gammeldans och botanik

Aktuell: Curt Nilsson som delvis är uppväxt på Kvinneholme fyller idag, måndagen den 9 augusti, 75 år

Curt Nilsson är född och uppväxt på ön Kvinneholme i Hammarsjön.

Curts far Holger Nilsson hade sedan 1927 drivit handelsträdgård på ön. Familjen Nilsson flyttade från ön år 1932. Curt var då fyra år och av naturliga skäl minns han inte mycket från åren på ön. Det han i dag vet har han tagit reda på genom att bland annat läsa sina föräldrars dagböcker med inkomster och utgifter.

– De köpte mycket kaffe, mjöl och jäst, säger Curt och drar slutsatsen att modern måste ha bakat och sålt kaffe och bröd till folk som rodde till Kvinneholme för en söndagsutflykt.

1928 började Holger sälja sina grödor på Lilla torg. Varje onsdag och lördag sålde han dill, persilja, tomater, gurka och melon. Holger hade gått som lärling på olika slottsträdgårdar, var en duktig trädgårdsmästare och odlade själv melonen som på den tiden var något mycket exklusivt.

Efter flytten återvände familjen Nilsson till Kvinneholme på vintrarna för att hugga vass som användes för att göra mattor att täcka drivbänkarna med.

Curts yrkesbana följde i faderns fotspår. Bland annat läste Curt trädgårdslära, studerade i Holland och arbetade som fröhandlare i Västerås i sju år. År 1960 blev Curt beviljad ett utrikeshandelsstipendium och reste till Amerika för att studera växthandeln.

När han kom hem 1962 sökte han jobb på Weibulls i Landskrona där han fick arbete som assistent. Paralellt med arbetet läste Curt in gymnasiet på sin fritid och tog 1969 studeneten. Han fortsatte med univesitetsstudier och 1974 erhöll han sin fil kand. De sista tio till femton åren innan pension arbetade Curt som växtförädlare inom företaget och forskade bland annat kring växtsjukdomar.

– 1994 pensionerades jag och det första jag gjorde var att åka till Lund för att studera igen. Det var intressant att gå med ungdomarna, säger Curt och fortsätter;

– Jag hade arbetat med datorer i jobbet men ville också veta vad burken innehöll.

För att hålla sig sysselsatt började pensionären Curt forska på SLU men slutade när äldsta dottern dog.

Men trädgården och odlingen har han aldrig kunnat släppa helt. Tillsammans med hustrun bor han i ett stort hus i Landskrona där han har byggt en vinterträdgård för att kunna plocka in de största växterna när det blir kallt.

– Jag har till exempel apelsinträd. De är tre meter höga och ger runt 100 apelsiner vart år.

Curt Nilsson är en aktiv man.

– Man får inte ligga på latsidan, säger Curt och berättar att han förutom odlingen och huset tar på gammeldans åtminstone en gång i veckan.

Varpa är ett annat intresse, Curt tävlar upp till SM-nivå och i fjol kom han på tredje plats på DM.

Maria Sällberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.