Han fann friden i Mellby

Familj Artikeln publicerades

Peter Runwall knegade på pizzerior och fiskaffärer i Stockholm. Sällan tog han sig tid att ta hand om sig själv. 2001 förändrade kärleken allt, Gårdskrogen Friden och ett stillsammare liv på Österlen tog vid.– Livet är roligt och det är vid 50 det börjar, säger han.

Det händer ibland att han blir kallad ”Pippis pappa” av krogens gäster. Inte bara för örhängena utan också för att kroppshyddan och hans charmigt bullriga framtoning verkar bekant. Barn kan komma fram och fråga ”Var är Pippi någonstans?”

Själv säger Peter att han faktiskt bott sin allra första tid i livet på Vattenverksvägen i Malmö.

– Det är bara hårdingar därifrån, Backapågar, säger han och skrattar.

  Men dialekten avslöjar att det är i Stockholm han tillbringat sina uppväxtår.

  – Jag har bott 37 år i samma förort.

  Som 16-åring börjadehan jobba på Burger King och två år senare som mentalskötare.

  – Är det något alla borde ha gjort så är det att jobba på mentalsjukhus. Man lär sig för livet. Det är inte farligt med psykisk sjukdom och man lär sig att bemöta det på ett annat sätt när man möter det i vanliga livet.

  Hans mamma arbetade på Långbro där Peter också började sin karriär. Så småningom gick han också en utbildning till mentalskötare. Sista terminen skulle eleverna ha praktik på en arbetsplats som inte hade något med sjukvården att göra. Peter arbetade hos en kompis på hans pizzeria och fortsatte sedan göra inhopp. När han ett halvår senare blev erbjuden dubbel lön mot mentalvårdarens tog han det avgörande klivet över till krogbranschen. Därefter följde flera år på pizzerior och i fiskaffärer. Under de åren fick Peter också dotter Zoey som i dag är 16 år men i övrigt levde han för jobbet.

  Redan på Långbro hade Peters vägar korsats med nuvarande hustrun Barbros. På en busshållplats i Stockholm 2001 återsågs de hastigt och Barbro hann säga att hon fortfarande hette Olsson och bodde i Kivik innan Peter försvann i en buss. En vecka senare ringde hon och sa i förbifarten att han väl kunde komma och hälsa på.

  – Jag kommer nästa vecka sa jag, säger Peter och skrattar åt minnet.

  Väl i Mellby förälskadehan sig i huset som de i dag döpt till Friden, liksom i Barbro, och planerna på att ha en krog tillsammans tog fart.

  – Jag kände att jag var rätt klar med Stockholm instängd i en lägenhet, även ute i Stockholm kände jag mig instängd.

  Impulsiva beslut har det funnits många i Peters liv. Som när Barbro och Peter gifte sig för två år sedan i största hemlighet.

  De hade bjudit på traditionsenligt nyårsfirande i Hälsingland som är Barbros hemtrakter och bara gemensamma dottern Petronella, kände till planerna.

  Under de första åren med Friden arbetade Peter parallellt på Lillevångshemmet i Simrishamn. En tid jobbade han också extra på Vitaby lanthandel och därefter som personlig assistent. Sedan fem år tillbaka kan makarna Runwall Olsson leva på sin egen verksamhet.

  I början hade de grisar,får, ankor och gäss men i dag har de bara höns. Arbetet på gården med äppelodling och krogen som precis öppnat för säsongen tar sin tid. På en skylt i restaurangen står det ”Never run faster than your guardian angel can fly” och det är så Peter vill leva. Men i början var han ovan vid det lugna tempot på landet.

  – Jag tyckte att det gick för sakta, som att folk stannade och pratade med kassörskan i kassan.

  I dag har han insett att maninte tappar något när man ger andra av sin tid, snarare tvärtom. Ett besök på närmaste Ica kan ta lång tid för Peter i dag.

  Över vintern har hanlägligt fått tid att summera sitt liv så här inför 50-årsdagen.

  – Jag har insett hur viktigt det är att leva här och nu, säger han.

  Han berättar om en amerikan som utbrast ”You’re living the dream man,” när han kom in på Friden.

  När Peter vill varva ner från arbetet åker han till Korsavadshallen i Simrishamn och simmar.

  – Jag åker dit ensam och crawlar, det är fantastiskt det är som meditation.

  I somras slöts en cirkel när Peters tidigare chef från krogtiden i Stockholm kom för att sommarjobba på Friden. Det var redan i Stockholm som Peter började experimentera med pizzorna, ge dem efternamn och kulinariska pålägg.

  Hans experimentlustalever kvar även i Mellby och för säsongen har Friden fyra-fem nya pizzor att locka med.

  – Jag instämmer med att livet börjar vid femtio, man har rott i land med det, känner sig lugn och vet att allt löser sig, avrundar han intervjun.

  Det är dags att hugga lite ved inför helgen då krogen håller öppet fredag, lördag, söndag.