Annons

Han plåtar vackra flickor och ålagubbar

Familj • Publicerad 10 september 2003
Lars Torstensson visar upp de fem bilder han skickade in till SM i porträttfoto, som arrangeras av PYO, Porträttfotografernas yrkesorganisation. BILDer: WILLY ALM
Lars Torstensson visar upp de fem bilder han skickade in till SM i porträttfoto, som arrangeras av PYO, Porträttfotografernas yrkesorganisation. BILDer: WILLY ALMFoto: 

Namn:Lars Torstensson

Ålder:66 år

Annons

Född:Oppmanna

Bor:Hammar

Familj:hustru Mona, ett barn och fyra barnbarn

Yrke:elektriker

Fritidsintressen:fotografering

Aktuell:bronsmedalj i SM i porträttfoto

– Jag plåtar vackra flickor och ålagubbar, säger Lars Torstensson.

Det verkar som de vackra flickorna går bäst. Han har just belönats med en bronsmedalj vid SM i porträttfoto. Bilden föreställer avklädd flicka i skogen.

I fjol, första gången han tävlade, fick han en silvermedalj i samma tävling. Motiv: samma flicka silvermålad vid vilda klippor i Vånga.

Lars Torstensson har fotograferat sedan han var tio, elva år. Då fick han en lådkamera 4 x 4 av sin mamma. Den var köpt hos Polyfoto (Kalle Nordström).

Annons

Sedan blev det en Kodak Retinette och därefter den första systemkameran, en Praktika IV.

Lars Torstensson minns när han köpte sin första Hasselbladare:

– Det var per annons från en firma i Tomelilla. Bo Ingvar Jönsson hjälpte mig; vi åkte ner tillsammans.

Men det blev inte som Lars Torstensson tänkt sig.

– Jag försökte och jag försökte, men jag fick inte till det. Jag kunde inte komponera i det kvadratiska formatet. Kameran blev liggande. Nu är det tvärtom, nu känner han att han enbart kan komponera i kvadratiskt format.

Vändningen kom under en fjällvandring. Då träffade han Björn Rösman, mannen som gör Hasselblads bildspel.

– Han visade mig.

Som ung fotograferade Lars Torstensson djur och natur, mycket fåglar. Han bodde alldeles intill Oppmannasjön, där han fiskade ål. Så steget var inte långt att följa ålen till kusten.

Där träffade han framlidne ålafiskaren Hans Persson, en man som han tagit många bilder av genom åren.

– Jag hjälpte honom att fiska ål under 18 år.

Annons

1986 kom boken Ålakust, tio år senare Saga och sanning från ålakusten tillsammans med Jan Danielson. Samma år medverkade han med bilder i boken Från Bjäre till Österlen. Två år tidigare i Attraktiv kulturbygd.

I början av 1990-talet var han också med om att starta gruppen In Natura tillsammans med Hans Berggren. Övriga i gruppen, som inte längre existerar, var framlidne Jan Danielson, Tomas Jonsson, Hässleholm, Lars Jarnemo, Fjälkinge, Mats Lavesson, Sölvesborg och Sven Waldemarsson, Fjälkinge.

– Det var ett härligt gäng. Bland annat åkte vi till naturfotofestivalerna i Vårgårda, minns Lars Torstensson. Trots att han varit så aktiv inom foto under hela 1990-talet hade Lars Torstensson sin första separatutställning i Åhus 2000. Nästa utställning där han ska medverka blir i Bäckaskog till påsk. Då ska också hans modell och den som målar modellen finnas med.

– Det var när jag var i Vånga och plåtade den vilda naturen i ett stenbrott som jag tänkte: Här skulle man sätta en människa, kanske ett barn.

Så var han på mannekänguppvisning på Rabarber. Den sista flickan var kroppsmålad. Lars Torstensson hade funnit sin modell.

Ulf Norenius

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons