Han ska spara miljoner åt Region Skåne

Familj • Publicerad 8 februari 2008
Det går att spara många miljoner på smartare inköp, menar Per Dahlgren. bild: peter åklundh
Det går att spara många miljoner på smartare inköp, menar Per Dahlgren. bild: peter åklundhFoto: 
Per Dahlgren ska strama upp Region Skånes upphandlingar. BILD: PETER ÅKLUNDH
Per Dahlgren ska strama upp Region Skånes upphandlingar. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

ººDet låter sanslöst mycket – men Region Skåne lägger ungefär 13 miljarder kronor på varor och tjänster under ett år. Det är lite mer än hälften av budgeten på 25 miljarder.

– Sex miljarder är för inköp och drift av tåg, plus renoveringar och nybyggen på fastighetssidan. Tre miljarder är för till exempel investeringar i röntgenutrustning, intensivvårdsövervakning, strålkanoner, förbrukningsartiklar. Och under "tjänster" finns privata vårdgivare, konsulter, städ och liknande, säger Per Dahlgren.

För några veckor sedan började han det nya uppdraget som upphandlingschef i Region Skåne. Han hade motsvarande jobb i Stockholms läns landsting under 13 år, ett landsting med 33 miljarder till varor och tjänster.

– Landsting är stora inköpsorganisationer. Stora volymer av förbrukningsartiklar kostar miljarder, fortsätter Per Dahlgren.

I hans jobb ingår att se till att Region Skåne framöver gör smartare inköp, för att spara miljoner. Administrationen av inköp fungerar bra, anser han. Däremot kan processen före inköp bli bättre, liksom analyser och kontroller efteråt. Har regionen till exempel för många leverantörer? Behövs alla? Det är frågor som måste ställas, anser Per Dahlgen.

Regionens många olika höftledsimplantat är bara ett exempel, och det faktum att olika sjukhus har gjort sina egna upphandlingar, till helt skilda priser, och till en total kostnad av 100 miljoner. Beräkningar pekar på att det går att spara tolv miljoner på samordnade inköp.

– Det är likadant med pacemakerinköp, kopiatorer, på laboratoriesidan. Inom it-branschen händer mycket. Ska vi ha det i egen regi, eller köpa tjänster? Ska vi ha egna servrar?

Per Dahlgren säger också att just labbsidan är lite svår. Om regionen "blir fast" i en viss typ av analysutrustning blir regionen också lätt "fast" i en viss typ av förbrukningsmaterial. Förbrukningsmaterial är kanske något som ska finnas med redan vid upphandlingen i fortsättningen, så att kostnaderna går att styra?

Nu så här i början på nya jobbet känner Per Dahlgren att personalsituationen måste han ta itu med direkt. Den splittrade inköpsverksamheten i Skåne har varit ett problem. I fjol lyckades MA Skåne, som sköter upphandlingarna, samla inköparna under ett tak. Men en del som därför numera pendlar till Lund är inte så glada över det. 42 anställda sysslar med upphandling, men det finns sex-sju vakanser, som kanske blir tio före årets slut.

– "Smekmånadstiden" tar slut. Flera är både 55+ och 60+, och funderar över att gå i förtid. Men det är inte lätt att få tag i duktiga uppköpare, som för framtiden behöver vara duktiga på att göra bra affärer. De som sköter upphandlingar i dag är ungefär lika mycket jurister som affärsmän, på grund av krångligt regelverk som styr offentliga upphandlingar. Men regelverket håller på att luckras upp, och övre gränsen pengamässigt för när offentlig upphandling måste göras kommer att flyttas.

Per Dahlgren veckopendlar mellan Lund och Stockholm första halvåret, samtidigt som han letar bostad och frun flyttar ner. Alldeles utan skånskt tak över huvudet är familjen inte, det finns en sommarstuga söder om Malmö, en samlingspunkt.

Flytten från Stockholm blir som att komma hem för Per Dahlgren. Efter uppväxt i Malmö och Göteborg kom han tillbaka till Skåne och Lund för utbildning vid Tekniska Högskolan. Han jobbade som konstruktör, chef och försäljningsdirektör på Kockums i 15 år. När Kockums la ner blev det Logan Transport i Ystad i sju år före flytten till Stockholms läns landsting.

Gunilla Ingels

Namn: Per Dahlgren

Ålder: 62 år

Född: På MAS i Malmö

Bor: Veckopendlar från Stockholm

Familj: Fru, två vuxna barn, fyra barnbarn

Aktuell: Ny upphandlingschef i Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.