Har sålt Proletären i 40 år

Ulf Johansson (KP) har i år ett jubileum. I början av 1972 sålde han sitt första nummer av tidningen Proletären och det har han fortsatt med i fyra decennier.
Familj • Publicerad 30 januari 2012
En lördag i månaden är han ute på stan i Kristianstad och säljer Proletären.Foto: Annica Jönsson
En lördag i månaden är han ute på stan i Kristianstad och säljer Proletären.Foto: Annica JönssonFoto: Annica Jönsson
Ulf Johansson är ordförande för Kommunistiska Partiet i Kristianstad och har sålt Proletären i 40 år.
Ulf Johansson är ordförande för Kommunistiska Partiet i Kristianstad och har sålt Proletären i 40 år.Foto: 

KRISTIANSTAD. 1 Hur kan det komma sig att du hållit på så många år?

– En kollega sa till mig att det är tur att det finns människor som tar sig an en uppgift, fullföljer den och inte bara viker ner sig. Man kan fråga sig hur dum man får bli som ägnar sig åt något så utsiktslöst som att sälja en kommunistisk tidning år efter år utan att det blir en förändring. Men jag tror att vanliga människor har makt tillsammans. Jag tror att det går att förändra världen och ersätta kapitalismen med ett samhälle för det allmännas bästa.

2 Vad får du för bemötande när du säljer Proletären?

– Många kommer fram till mig och är oroade över barnens skola, föräldrarnas äldreomsorg eller att de själva ska bli av med jobbet. Jag får också mothugg. När vi hade en banderoll med kravet på sex timmars arbetsdag var det en företagare som ifrågasatte det. Då fick jag möjlighet att förklara vad den höga arbetslösheten i samhället i dag kostar skattebetalarna och att det är bättre att vi delar på jobben än att ungdomar ska behöva gå sysslolösa och inte göra någonting. Att möta en annan person i en diskussion är alltid bra. Det är något som fattas i Sverige i dag när antalet livaktiga föreningar minskar. Jag har aldrig haft helt rätt själv även om jag trott det. Fyra ögon ser mer än två och fyra öron hör mer än två.

3 Hur började ditt politiska engagemang?

– Jag engagerade mig på grund av orättvisorna i Sverige, Vietnam, USA och övriga världen. Gruvarbetarstrejken i Norrbotten 1969 fick mig att inse att det fanns en kraft som satte sig emot regeringen, företagen och fackföreningarna. Det fanns en kamp för rättvisa. Först gick jag med i SSU och FNL och sedan KFML(r). Jag har jobbat på industrier i 40 år och sett många orättvisor. Saker och ting skulle kunna göras bättre om inte girigheten funnits.

4 Varför har du fortsatt engagera dig trots att Kommunistiska Partiet inte kommit in i kommunfullmäktige i Kristianstad?

– Vi vill nå ut med vår syn, sprida våra tankar vidare och föra ut vårt budskap men vi har en stor faktor emot oss och det är vårt namn. Alla förknippar kommunismen med förföljelse och förtryck. Namnet är befläckat och vi får klä skott för vad som hänt tidigare men så är det med många andra ideologier också. Jag högaktar många kristna trots inkvisitionen och häxbränningar. En annan ideologi, kapitalismen, leder till att barn dör varje dag av undernäring på olika platser i världen. Vår ideologi och vårt tänkesätt är att vi håller med Karl Marx; arbetarna ska ta över och kapitalism och girighet ska bort. Opinionsundersökningar visar att de flesta vill att sjukvård och kommunikationer ska vara i allmänhetens ägo utan vinstintressen. Människor har lärt sig vad marknadsanpassning betyder när Carema och andra företag tar över. Min politik har ett folkligt stöd.

5 Vad händer framåt?

– På något sätt rullar livet fortare ju äldre man blir och på mitt eget personliga plan hoppas jag hinna med de saker som jag vill göra. Jag hoppas att det ska gå bra för mina barn i livet och att jag och min fru ska ha det bra. Samhälleligt hoppas jag att ungdomar ska slippa arbetsmarknadens otrygghet med bemanningsbolag och vikariat som gjort att det blivit svårare att säga sina åsikter. Jag hoppas också att äldre ska få sänkt pensionsålder. När jag hör höga politiker säga att pensionsåldern måste höjas stämmer det illa med min verklighet. De jag träffar och umgås med är LO-medlemmar som jobbat hårt med tunga arbeten livet igenom. Många har offrat sin hälsa för att jobba och behöver vila i stället för att arbeta längre.

INTERNAL INTERNAL
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.