Hjärnkoll på tonårshjärnan
Plötsligt har ditt barn blivit tonåring. Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet för det lär bli en guppig resa. Och du kommer många gånger att fråga dig själv ”hur tänkte hon eller han nu?” Det är inte nytt. Nytt, däremot, är att forskarna i dag förstår bättre vad som pågår i tonåringarnas hjärnor.
– Tidigare trodde man att hjärnan var färdig vid tolv år. Genom att skanna hjärnor på tonåringar insåg man att den utvecklas till långt efter att de fyllt 20, säger Åke Pålshammar, senioruniversitetslektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet.
Tack vare ny kamerateknik har man upptäckt
att det pågår en storstädning i tonårshjärnan. Sådant som inte används försvinner och det som är kvar blir snabbare, effektivare och bättre. Det är den grå substansen i hjärnan, som utgörs av nervcellskroppar, som rensas på onödiga kopplingar och blir tunnare. Det här är en utveckling som börjar bak i hjärnan och går
framåt. Det gör att pannloberna mognar senare, vilket spelar roll eftersom där finns funktioner som är viktiga för att bromsa, planera och hantera impulskontroll.
– Delar som rör känslor och belöningssystem mognar före delar som handlar om att fatta beslut och planera. Jag brukar likna tonårshjärnan vid en bil med urstark motor, men med ett svagt styrsystem och bromsar.
Det är med andra ord full gas ut i livet som gäller, och när känslorna drar iväg är det svårt för tonåringen att sätta stopp. Det är lustfyllt, men också riskabelt.
Borde man helt enkelt höja åldersgränserna för körkort och alkohol?
– Det tror jag kan bli svårt. Däremot måste vi ställa upp så mycket vi bara kan för våra tonåringar när det gäller att hämta och lämna. Det är en riskfylld tid. Det är viktigt att vi förstår att det är så deras hjärna fungerar. Det gör det inte för att de är omoraliska eller så, säger Åke Pålshammar.
Det är lätt att se det här som ett problem. Men självklart är tonåringens hjärna helt ändamålsenlig. Ditt barn ska snart bryta upp från familjen och ge sig ut i världen. Kanske det största och svåraste steg man tar i livet. Hjärnan hjälper barnet att skjuta sig ut, ibland med ett riktigt brak.
– Och då krävs det att man vågar ta risker och är lite irriterad på sina föräldrar.
Framstegen inom forskningen på tonårshjärnan har också skapat insikten om vikten av att stimulera tonåringarna. Förutom de tre första åren i livet är tonåren den tid då vår hjärna är som mest mottaglig och öppen för utveckling.
– Det här måste uppmärksammas mer. Lyckas vi ge våra tonåringar stimulans kan de utvecklas väldigt. Jag läste just en amerikansk studie som visar att man kan öka IQ med så mycket som 20 enheter om man ger barnen rätt stimulans i den här åldern.
Samtidigt tycker Åke Pålshammar att tonårsföräldrar ska försöka se det jobbiga från den ljusa sidan.
– Du borde jubla av glädje. Det här ett bevis på att ditt barn är på väg att bli vuxen.