Annons

HLR-Henriks uppfinning kan rädda ditt liv: ”Jag är så stolt över det”

Årets innovatör är en man med Pippi Långstrump-mentalitet – stark och kaxig men också nyfiken.
Nu har han hittat hem, Henrik Karlström, både i kärlek och arbete.
Viby • Publicerad 7 juni 2023 • Uppdaterad 9 juni 2023
Trädgården hemma i Viby anlades av Henrik Karlströms föräldrar. En oas för honom.
Trädgården hemma i Viby anlades av Henrik Karlströms föräldrar. En oas för honom.Foto: Åsa Carlsson

– Jag har varit lite för grandios ibland. Varit för mycket för mitt eget, och andras, bästa. Varit för bestämd och obstinat, ansett mig ha rätt att köra över folk.

Trots att han egentligen bara är en blyg men snacksalig kille från Ovesholm.

Annons

Henrik Karlström är ärlig. Menar att de som kände honom för tio år sedan nog håller med om beskrivningen ovan. Men att han i sambon Jenny hittat tryggheten, kunnat sänka garden och även lyssna till andra.

– Jag har kanske inte alltid rätt. Oftast, men inte alltid, ler han.

Henrik Karlström driver HLR Skåne och fyller 50.
Henrik Karlström driver HLR Skåne och fyller 50.Foto: Åsa Carlsson

Han har idag nära till skrattet. Låter ana att det inte alltid varit så. Men så är han på rätt plats. Inte bara med kärleken, utan också i jobbet. Sedan några år tillbaka äger och driver han HLR Skåne, där han utbildar på företag i första hjälpen, hjärt-lungräddning och säkerhet.

– Jag hade precis kommit igång när pandemin drabbade. Det var en käftsmäll, jag blev ju inte insläppt någonstans.

Men som en ödets nyck – och med viss hjälp av en mentor på Krinova – fick han plötsligt en möjlighet att förverkliga den tanke han hade haft ett tag i bakhuvudet. Digitalisera.

– Jag hade främst tänkt göra någon liten film och en bättre hemsida. Det slutade med att vi gjorde en hel utbildning som kan användas både för sig själv och i den form jag föredrar – som en hybrid ihop med ett fysiskt möte.

Det blev succé och 2022 fick han ta emot pris för Årets innovation på Guldjubelgalan på Krinova.

– Jag är så stolt över det! Det känns fortfarande otroligt, helt magiskt.

”Det är så fascinerande att få lära sig saker. Jag kan lite om väldigt mycket.”
Henrik Karlström

Han har haft en rätt varierad bakgrund, Henrik. Gått från det ena till det andra. Förklarar att det handlar om att han behöver känna passion i det han gör och ofta gå all in. Men också att han tappar intresset ibland. Samtidigt som han gärna har många bollar i luften.

Han utbildade sig till maskinställare inom plastindustrin, men har främst ägnat sig åt försäljning.

Annons

– Jag började sälja jultidningar till hela bygden som tioåring. Farfar hade blomsteraffär i stan, så det finns i blodet.

Försäljning, menar han, handlar om att skapa relationer, inte att pracka på någon något hen inte vill ha.

Så han har varvat olika försäljningsjobb med att jobba inom bemanningsindustrin och vara dj. Beskriver sig som en mångsysslare.

– Jag har en Pippimentalitet, ”åh det där har jag aldrig testat, det vill jag prova”!

Han drev Pølsemannen vid Lilla torg i fem år, var säljare på ett par företag innan han startade egna firman Dammästaren och sysslade med dammbyggen i trädgårdar. Det var också då han snöade in på koifiskar och tävlade på Europanivå med dem.

Och tog bemanningsjobb inom industrin emellanåt. Där har han fått montera sängar, skiva lax, packa kyckling och renovera slaktgalgar. Bland annat.

– Det är så fascinerande att få lära sig saker. Jag kan lite om väldigt mycket.

Dessutom har han jobbat som väktare och säkerhetsansvarig på flera festivaler och engagemang. I många år var han ansvarig för entrén på Sweden Rock och han hade säkerhetsansvaret vid Håkan Hellströms turné 2017.

Henrik Karlström har arbetat inom många olika branscher och tycker sig ha hittat hem i undervisning i hälso- och säkerhetsfrågor.
Henrik Karlström har arbetat inom många olika branscher och tycker sig ha hittat hem i undervisning i hälso- och säkerhetsfrågor.Foto: Åsa Carlsson

De erfarenheterna tycker han att han har användning för i sina föreläsningar kring första hjälpen och säkerhet. Han har sett folk få benet uppskuret, varit på plats när en 18-åring fick hjärtstillestånd, sett epileptiska anfall och stroke.

– När jag berättar om allt det får undervisningen mening, då fattar folk varför det är viktigt att kunna HLR. Jag har hittat hem till det jag vill göra för resten av mitt liv.

Annons

Även om han kanske inte direkt skulle beskrivas som ödmjuk idag, han vet fortfarande väldigt väl vad han vill och självklart bästa vägen dit, så har han har förändrats.

Nu, med Jenny, känner han sig lugnare, mjukare, tryggare. En ny variant av sig själv, en Henrik 2.0. Och ska för första gången fira sin födelsedag med att gå och se på konserter. För givetvis jobbar han på Sweden Rock, de senaste åren har han varit i ackrediteringen, men i år har han sett till jobba innan själva festivalen drar igång. Så att han kan vara ledig under själva 50-årsdagen.

– Musik är en viktig del av mitt liv. Möten med människor också. Det känns som om jag är på rätt plats i livet för första gången och det är värt att fira.

Om

Henrik Karlström

Bor: I Viby.

Ålder: Fyller 50 den 7 juni. Firar som vanligt på Sweden Rock, denna gång utan att jobba på födelsedagen.

Familj: Sambo Jenny. Tre vuxna barn sedan tidigare. Två barnbarn.

Yrke: Äger och driver HLR Skåne och utbildar i första hjälpen samt olika säkerhetsfrågor. Har också arbetat i många år med säkerhet på festivaler och evenemang.

Fritid: Musik, trädgård. Gillar Formel 1. Har sysslat med koikarpar. Tävlade i motocross som ung. Reser. Lyssnar på ljudbok.

Kopplar av: Genom att spela golf.

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons