Hollywood nästa stopp

Som ensambarn kallar filmskådespelaren Anastasios Soulis sina närmaste vänner bröder och systrar. Med ett tjugotal filmer i bagaget siktar 25-åringen på Hollywood.
Familj • Publicerad 4 januari 2012
Foto: 

STOCKHOLM. Anastasios Soulis kan tillåta sig att vara nöjd. Under 2011 medverkade han i en tv-serie, två långfilmer och testade något nytt – spelade viskande rösten till lömska Tabaki i ”Djungelboken”.

–  Det var roligt att jobba med rösten, säger han där han sitter på sin kaféstol och hugger in på kycklingsalladen, en rejält försenad lunch.

–  Att dubba är inte alls som att göra film. Man kan ha på sig mjukisbyxor och se ut som skit. Bara rösten håller.

Sådan är han, rakt på sak. Eller om man skulle fråga föräldrarna (pappa fastighetsmäklare, mamma tandläkare) ärlig, extremt envis och mån om att klara sig själv, sammanfattar han.

Okomplicerat

Det senare kan bero på en uppväxt som ensambarn, med en smula överbeskyddande föräldrar under tonåren. Den syskonlösa uppväxten har även fått en annan effekt:

–  Mina närmaste vänner kallar jag bröder och systrar. Som bröder och systrar letar vi ibland efter minsta lilla att bråka om. Sedan går det över så här - knäpper han med fingrarna - och vi tar en öl tillsammans.

–  Folk i Sverige gillar att ”dansa runt” problemen i stället för att lösa dem. Det passar inte mig. Jag krånglar inte till det i onödan, livet är tillräckligt komplicerat ändå.

Ångrar inget

Anastasios bästa sommar måste ha varit vid fyllda tolv. Inte bara för att han vann en av världens största fotbollscuper för ungdomar, Dana cup. I stället för att delta i mattelektionen på Gärdesskolan på Östermalm i Stockholm, gick han till aulan för att provspela för filmen ”Den bästa sommaren”, i regi av Ulf Malmros. Han fick rollen, möjligen driven av sin förtjusning i att imitera filmskådespelare – Harry och Doris i ”Jönssonligan” hör till favoriterna.

Trots ett tjugotal filmer och tv-produktioner sedan Den bästa sommaren, däribland nomineringen till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i ”Underbara älskade”, är Anastasios självlärd.

–  Jag har haft förmånen att jobba med duktiga skådespelare och har lärt mig mycket genom dem. Det ångrar jag inte en sekund.

Till Hollywood

Men han har inte bara utvecklats som skådespelare, utan även fått skinn på näsan.

–  Som ung vågade jag inte säga ifrån om jag ogillade något, jag var rädd att något skulle hända. Men sista året på gymnasiet började jag märka att folk lyssnade på mig när jag sade ifrån. Det gav självförtroende.

Nu tycks det inte brista i självförtroende. Anastasios Soulis siktar högt.

–  Jag vill testa Hollywood och jobba över hela världen. Finns det något riktigt bra så vill jag vara med, säger han och avslöjar att han nu ska till Hollywood för att provspela i fem veckor. (TT Spektra)

Skådespelaren Anastasios Soulis siktar mot Hollywood. ”Jag vill jobba över hela världen.” Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

INTERNAL INTERNAL
Eval Sharon Krafft
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.