Hon behöver friheten

Familj • Publicerad 24 maj 2005
– Jag vill inte binda mig, jag behöver friheten att kunna leva och göra vad jag vill, säger Anna Nyman. Bild: Per Rosenqvist
– Jag vill inte binda mig, jag behöver friheten att kunna leva och göra vad jag vill, säger Anna Nyman. Bild: Per RosenqvistFoto: 

Namn: Anna Nyman.

Ålder: Fyller 23 år i år.

Född och uppvuxen i: Kristianstad.

Bor: Pendlar mellan Sverige och Frankrike.

Aktuell: Med svensk och fransk poesi.

En svensklärarinna uppmuntrade hennes skrivande i tidig ålder.

– Henne har jag mycket att tacka för, säger Anna Nyman.

När hon var 11 år gav hon ut en hästtidning. I dag har hon gett ut en dikthäfte och jobbar med sitt andra. Den skriver hon på franska ihop med en fransyska. Dessutom översätter hon poesi till franska och har även översatt en del tekniska texter till svenska.

Skrivandet och litteraturen går som en röd tråd genom hennes liv. Hon gick skrivarlinjen på Tomelilla folkhögskola, läser litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och franska vid Uppsala Universitet samtidigt som hon är inskriven för studier vid Paris III.

Hon sysslar även med estradpoesi i Frankrike och följer den även i Sverige. Men hon vill kalla sig poet rätt och slätt, eftersom den poesi som hon huvudsakligen skriver är sådan som inte skulle fungera så bra i Poetry Slamsammanhang.

– Estradpoesin är mycket större i Frankrike än i Sverige, det finns scener överallt, säger Anna.

– Det ger en direktkontakt med publiken och kan vara väldigt intensivt och otroligt roligt.

I Paris bor hon i en liten lägenhet på 45 kvm.

– Jag hade verkligen flyt, en tjej jag känner skulle hyra ut sin lägenhet mitt i Paris, så jag bor jättebilligt, säger Anna, och fortsätter: Paris erbjuder ju oerhört mycket, Poetry Slam, scener och konserter. Utställningar och allt möjligt. Där finns mycket inspiration att hämta, menar Anna.

Hennes egen poesi kommer inifrån, det finns en drivkraft att berätta och få ut det hon har inom sig.

– Människor inspirerar mig, jag sitter på Metron eller på bussen och ser på alla dessa människor och hur ledsna och ensamma de ser ut, säger Anna.

Men även naturen är en stor inspirationskälla. Familjen har sommarhus i Båstad och när turisterna har lämnat stannar Anna gärna kvar.

– Jag behöver eftertanke och att vara för mig själv. Jag behöver havet och naturen men även storstaden och allt den har att erbjuda, menar Anna.

Hon tänker inte rota sig ännu. Att pendla mellan Paris, Uppsala och Skåne passar henne utmärkt och hon sätter friheten mycket högt.

– Ofta har man en idealbild över "hemma", när man väl kommer hem så längtar man bort igen, säger Anna. Som lever från dag till dag och hankar sig fram, det är så man lär sig saker anser hon. Hon försöker att jobba hårt på sommaren, tjäna ihop pengar så att hon kan leva av det restren av året.

Nästa projekt är en förfrågan från en poesitidskrift i Mexico, där hon kommer att arbeta med en längre artikel om Poetry Slam.

Dessutom finns det en stor chans att hennes egna dikter blir översatta till spanska och publiceras i denna tidskrift.

Helena Heliosson

"En skepnad

Un forme

av det obskyra

de l'obscure

jag inte ser

que je ne vios pas.

Där framme

Là-bas,

är jag redan.

j'y suis déjà."

Ur dikthäftet "De kringvandrande kvar"av Anna Nyman

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.