Annons

Hon ger energi till de sjuka och svaga

Hanaa Mahana fick en svår start i Sverige efter att ha flytt från krigets Irak. Nu är hon solstrålen som ger andra kärlek och energi i sitt jobb på CSK. Nu är livet precis om hon drömde om en gång i tiden, men som hon nekades att leva.
Dagens ansikte • Publicerad 24 juli 2020 • Uppdaterad 25 juli 2020
Hanaa Mahana, servicevärd på CSK.
Hanaa Mahana, servicevärd på CSK.Foto: Lasse Ottosson

Har man friska ben och en pigg skalle kanske man inte kommit i kontakt med Hanaa Mahana eller hennes kollegor. Hon är av dem som dagligen står vid servicedisken i CSK:s centralhall och ger en hjälpande hand.

– Jag ordnar till exempel fram färdtjänst eller taxi till de som har svårt att ringa själva, jag visar folk vägen om de inte hittar och kör patienter som behöver rullstol till sina undersökningar, ja allt möjligt. Jag är här för att hjälpa till och jag älskar att göra det, säger hon med ett varmt leende.

Annons

Hanaa Mahana berättar att det inte bara är viktigt för henne att de hon hjälper får sitt ärende uträttat. Hon är dessutom alltid mån om att alltid ge det där lilla extra.

– Det finns inget härligare än när man möter en patient som kanske är lite butter eller nere och lyckas vända det till ett leende. Det händer ofta. Även om livet kan vara jobbigt så går det i alla fall att göra någon glad för en liten stund genom att vara medmänniska. Och det är de jag hjälper som ger mig så mycket positiv energi att det blir goda cirklar av det, att jag kan sprida den vidare till de som mest behöver den. Det ger också mig ork och massor av glädje. Mina kollegor här är även helt underbara. Så jag kunde inte ha fått en bättre arbetsplats.

Månadens medarbetare.
Månadens medarbetare.Foto: Hanaa Mahana

Livet har dock inte alltid varit så bra som det är nu. Det har tagit sin tid att landa i det nya landet och bygga upp en helt ny tillvaro. Men hon är oerhört tacksam mot Sverige att hon fick chansen.

– I mitt hemland Irak finns inte samma jämställdhet eller frihet för kvinnorna som i Sverige. Även om det så klart finns undantag så är många män inte snälla mot sina fruar och som kvinna är du oerhört begränsad.

Som exempel berättar hon att kvinnor inte fick cykla när hon växte upp, något hon längtade efter att göra. Det var opassande.

– Min pappa var en mycket snäll man och erbjöd mig en cykel att cykla med inomhus, men han ville inte att jag skulle göra det så att någon såg det. Det finns ett starkt socialt tryck i Irak som man måste anpassa sig till. Så när jag kom till Sverige så lärde jag mig genast att cykla, säger hon och skrattar.

Hon hade även stora drömmar om en karriär inom tv. Helst som nyhetsankare.

– Men det fick jag lägga ner. Det passade inte för en kvinna fick jag veta. Så det var en omöjlig dröm.

Hanaa Mahana önskar att myndigheterna i Sverige mer skulle anpassa sina regler för uppehållstillstånd för kvinnor som söker asyl.

– Skriv att jag vill att de ska ge alla kvinnor som lever under förtryck samma chans som jag fått här. Sverige är ett jättebra land för oss att leva i. Här kan vi vara självständiga, fria och kan bidra till samhället. Som mitt liv är nu.

Annons

Starten i det nya hemlandet och i Kristianstad, där hon hamnade, blev tyngre än för de flesta nyanlända. Hon hade flytt från krig med fyra barn och fick vänta och vänta på uppehållstillstånd. Året var 2008.

– Min ena dotter var dessutom svårt sjuk och en tid efter att uppehållstillståndet kommit så dog hon på Lunds lasarett. Så jag kunde inte vara glad. Jag sjönk ner i ett svart hål och ville ingenting.

Vändningen kom när hon fick sitt barn nummer fem, även det en dotter.

– Hon är dessutom född samma månad och vecka som min dotter som dog. Då fick jag långsamt tillbaka livslusten Det kändes som om Gud hade gett en bit av min döda dotter tillbaka och det gav kraft.

Så efter ett par år i second hand-butik fick hon chansen att prova en praktikplats på CSK, som så småningom ledde till fast anställning, ett jobb hon aldrig vill byta ut.

– Jag blev till och med Månadens medarbetare för några år sedan. Det är jag oerhört stolt över. Jag fick tårta, diplom och biobiljetter. Det är inte sant att det inte finns jobb och att invandrare måste ha bidrag. Visst finns det jobb om man bara vill och anstränger sig och lär sig språket. Jag tränade upp mina språkkunskaper i second hand-butiken och lär mig mer och mer hela tiden i kontakten med människor. Vill man så finns alla möjligheter.

I vintras lyckades Hanaa Mahana även att förverkliga drömmen att köpa en bostadsrätt och flytta till Malmö.

– Det var dyrt och numera är jag skild och lever ensam med tre döttrar. Men min döda dotter är begravd i Malmö eftersom hon dog i Lund och mitt i sorgen visste jag inte var det fanns en muslimsk kyrkogård mer än där. Så därför blev det så. Jag har alltid velat vara nära henne och nu känner jag mig hel igen. Mina flickor är så duktiga och hjälper mig att ta hand om den minsta, som är tio.

Att pendla är inte heller jobbigt, tycker hon.

– Nej livet är så bra nu så ingenting känns jobbigt. Det gäller att man inte fokuserar på det jobbiga. Då går allt lätt.

Kristina WihlborgSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons