Annons

Hrafnkell har islandshäst i blodet

Från ett mytomspunnet Island med en uråldrig hästkultur kom Hrafnkell Karlsson till Sverige för att lära sig läkepedagogik hos Antroposoferna i Järna. Nu utgår han från Skåne.
Vallerödslunds gård • Publicerad 28 maj 2019 • Uppdaterad 29 januari 2023
Hrafnkell arbetar efter principen horsemanship, med sina islandshästar.
Hrafnkell arbetar efter principen horsemanship, med sina islandshästar.Foto: Dahlin, Moa

Hrafnkell är född i den lilla isländska byn Flúdir, tio mil öster om Reykjavik. Hans namn Hrafn betyder "korp" och kell betyder "källa". På Island har man fortfarande nära till Gudasagorna och Hrafnkell sätter en ära i att vårda sin vikingahistoria.

- Kulturen på Island är annorlunda, människorna är annorlunda, allt är annorlunda och jag har nog betett mig ganska isländskt här i Sverige, ler han.

Annons

Med det menar han att han alltid varit rak på sak, inte lindat in sanningar utan talat klarspråk. På gott och ont.

- En del uppskattar det, andra inte.

Till Skåne kom han 1987 för att han ville att hans dotter skulle gå i Waldorfskola. Barnet som skulle börja skolan hette Noomi och skulle sedan komma att bli en stor skådespelerska känd över hela världen, men det visste man inte då. Om man googlar på den lilla orten Flúdir står det, förutom att invånarantalet är 420 personer, att Noomi Rapace bott där en tid under sin barndom med sin mamma och isländska styvfar.

- Vi står varann nära, hon kallar mig pappa och jag ser henne som min dotter även om jag inte är hennes biologiske far, säger Hrafnkell.

När den isländske filmaren Hrafn Gunnlaugsson spelade in "Korpens skugga" 1987 var hela familjen med som statister.

- Vi åkte runt i en hemgjord turnébuss med filmsällskapet hela sommaren. Noomi som var sju var jätteintresserad. Jag tror att hennes lust till film tändes här. Hon var uppe och spelade in både kvällar och nätter, hon var aldrig trött.

”Noomi som var sju var jätteintresserad och jag tror att hennes lust till film tändes här. Hon var uppe och spelade in både kvällar och nätter, hon var aldrig trött.””
Hrafnkell Karlsson

Lönen för filminspelningen finansierade flytten till Skåne och gården Vallerödslund.

- Sen hade jag bara fyra kronor kvar, jag kommer ihåg att jag lade upp dem på diskbänken, ler Hrafnkell. Då fick jag börja som Waldorflärare igen och samtidigt bygga upp gården till en mötesplats för islandshästen och dess anhängare.

Hrafnkell är flockledaren för sina hästar. De ska vilja följa honom, inte tvingas.
Hrafnkell är flockledaren för sina hästar. De ska vilja följa honom, inte tvingas.Foto: Dahlin, Moa

Hrafnkell är bokstavligt talat uppfödd bland islandshästar. Som barn var han ofta på fjället med hästarna. De var både arbetsredskap och vänner.

- På Island går det tre personer per häst, det skulle motsvaras av över tre miljoner hästar här i Sverige, säger Hrafnkell.

Annons

Han sällar sig till läran om Horsemanship, att inte tvinga hästen till något den inte vill och att inte använda sig av våld när hästen tränas.

- Hästen ska vilja följa mig, jag ska vara flockledaren och inte en person som tvingar min vilja på djuret.

Hafrnkell har bott och jobbat i både Danmark, Sverige och Norge i omgångar. På vägen kom han i kontakt med antroposofernas filosofi.

- Där finns en helt annan människosyn och den attraherar mig.

Han flyttade till antroposofernas Järna och arbetade med skolan och barnen innan han efter ett par års utflykt till Norge återvände för att utbilda sig till läkepedagog.

”Där finns en helt annan människosyn och den attraherar mig.”
Hrafnkell Karlsson

Under tiden i Järna träffade han Nina, som kom att bli hans hustru.

- Nina hade Noomi sedan tidigare och när vi fick vårt andra barn Saerun flyttade vi till Island hela familjen under några år.

Hrafnkell är lite av en pionjär för islandshästen i Sverige och mycket välkänd i branschen. 2013 byggde han med sin andra hustru, Eva, den internationellt godkända banan, en ovalbana för tävling i de olika gångarter som är islandshästens.

- Det var ett gigantiskt projekt, men fantastiskt när det var färdigt. Det är tur att man inte sitter och funderar över alla problem som kan uppstå. Jag bara gör och sen tar jag konsekvenserna av det som blir.

Han tävlar själv och tillsammans med stoet Gydja frá Hvitarholtti hade han svenskt rekord i 150 meter passgång på 14,5 sekunder. Det rekordet höll de i sex år. Världsrekordet är bara under sekunden snabbare.

Annons

- Min nuvarande tävlingshäst Laekur Frá Efsta-Seli klassar, i alla fall jag, som en av Sveriges snabbaste hästar. För en månad sen tävlade vi i Göteborg och vann A finalen i A-flokk.

Men nu är det dags för Hrafnkell att ta nästa steg i livet. I december såldes gården till ett par från England som ska driva verksamheten vidare.

- Jag kommer att finnas här som backup och jag ska fortsätta med min egen verksamhet som kombinerar min kunskap om den isländska hästens väsen. 
Till mig kan man komma för att lära sig rida, för att få hjälp att träna upp sin häst eller för att jobba på förståelsen och samspelet mellan häst och ryttare.

Tanken är att han ska åka ut och undervisa eller att människor kan komma till honom och få lektioner.

- Vad jag än kommer att göra så kommer jag inte göra det utan hästar. Islandshästen är min livsstil.

Uppfödd på Island har Hrafnkell umgåtts med islandshästar så länge han kan minnas.
Uppfödd på Island har Hrafnkell umgåtts med islandshästar så länge han kan minnas.Foto: Dahlin, Moa
Susanne Durlind
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons