Ingemar Svantesson har avlidit

Familj • Publicerad 28 maj 2007

Ingemar Svantesson borde ha blivit riktigt, riktigt gammal. Han var en visionär, en nyfiken och intellektuellt rörlig person, beredd att ifrågasätta sig själv och världen, och med blicken ständigt riktad in i framtiden.

Ingemar hade en bakgrund som lärare i engelska och svenska. Under tio års tid tjänstgjorde han inom olika skolformer i Sverige och på Island, innan han 1982 grundade bokförlaget Seminarium i Jönköping som bytte namn till Brain Books 1991.

Ingemar brann för det han gjorde. Som lärare insåg han tidigt det orimliga i att undervisa stora elevgrupper där varje individ lär sig på sitt sätt. I sökandet efter andra pedagogiska strategier än de konventionella kom han i kontakt med professor Howard Gardner och dennes intelligensteori, samt professorerna Rita & Kenneth Dunn och deras forskning kring individuella lärstilar. Som förläggare publicerade och presenterade han dessa alternativa pedagogiska synsätt för en svensk publik. Efter en tids vistelse på Nya Zeeland, gav han 1994 ut översättningen av Inlärningsrevolutionen, som tillsammans med Gardners och Dunns forskning kom att bli banbrytande för det pedagogiska tänkandet i Sverige.

I slutet av 1990-talet såldes Brain Books. Efter flytten till Kristianstad startade Ingemar Kontrast Utbildning & Förlag samtidigt som han, som föreläsare och författare, fortsatte etableringen av begreppet lärstilar tillsammans med Brain Books.

Under det senaste året påbörjade han en utbildning inom kognitiv beteendeterapi – allt för att integrera och lägga ytterligare insikter och förståelse till sitt redan stora kunnande om människan.

Han utvidgade också sitt arbetsområde till att omfatta kreativt skrivande, både för enskilda med författarambitioner och för lärare som vill använda sig av detta i sin undervisning. Privat återupptog han måleriet som kom att bli en viktig del av vardagen.

Ingemar var en varm och engagerad människa. Han hade en sällsynt förmåga att se på tillvaron med både humor och allvar.

Som vän, mentor och kollega fanns han ständigt tillgänglig att bolla tankar och idéer med. Med sina djupa kunskaper och sitt uppmärksamma sätt vidgade han alltid perspektiven.

Elisabet Norin,

skrivarpedagog Sörängens folkhögskola

Jenny Toll,

redaktionschef Brain Books

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.