"Ingen muslimsk Tina Nordström"

Familj • Publicerad 11 augusti 2004
Hon förbjöds att bära slöja i "Mosaik" och gjorde senare succé - med slöja - i SVT:s "Ät!". Vad som händer framöver för Nadia Jebril är dock inte helt klart. Bild: Johan Malmberg
Hon förbjöds att bära slöja i "Mosaik" och gjorde senare succé - med slöja - i SVT:s "Ät!". Vad som händer framöver för Nadia Jebril är dock inte helt klart. Bild: Johan MalmbergFoto: 

Namn:Nadia Jebril

Ålder:21 år

Familj:Föräldrar och åtta syskon

Bor:I familjens lägenhet i Lund

Sommarbok:Tayeb Salih "Season of migration to the north"

Sommarfilm:Alejandro González Iñárritus "Älskade hundar"

Smultronställe:Dalby stenbrott utanför Lund

"Inget prat om slöjan" har vi kommit överens om. Och så ändå efter en stund hoppar samtalet till Nadia Jebrils slöja.

– Det har varit tufft att ensam representera alla svenska muslimer på tv. Det är ett tungt ansvar att axla när man är så ung.

Unga drömmer om att bli journalister. Helst programledare i tv. Nadia Jebril är 21 år och har jobbat på SVT i tre år.

– Nu kan jag se att jag blev känd väl snabbt. Jag var 18 år och alla ville ha en del av min personliga historia. Man tömde mig långsamt. Ung, tjej och representant för en annan religion. Men jag vill inte bli en muslimsk Tina Nordström.

Kanske är det anledningen till att hon inte är särskilt besviken på att "Ät!" läggs ned. Ett matprogram där man förvisso får se en hel del matlagning, men ändå mest är en förevändning för personliga möten.

Nadia gick genom rutan och kritikerna hyllade henne. Men tittarsiffrorna låg aldrig över 300 000 och det var för lågt för SVT. Nadia Jebril har en del mindre uppdrag på gång och presenterar med jämna mellanrum nya idéer för SVT.

– Till exempel skulle jag vilja göra ett modeprogram som handlar om identiteter, mer om varför folk bär sina plagg än hur kläderna ser ut. Sen vill jag göra en serie resereportage från Mellanöstern med fokus på kvinnor.

Det har gått tre år sedan Nadia Jebril fick göra gymnasiepraktik på "Mosaik". Hon blev snabbt populär som reporter. Plötsligt var hon aktuell som programledare, men valdes bort på grund av slöjan. Det tyckte Nadia lät helt ok. Inte förrän hon pratade med redaktionen på religionsprogrammet "Människor och tro" och de sa att det var solklar diskriminering insåg hon problemet. Programmet gjorde ett inslag och så var cirkusen i gång. Hennes ställning i tv-huset ändrades över en natt. För Nadia Jebril innebar det kändisskap. För SVT början till en ändrad policy. I dag kan Nadia Jebril vara slöjbärande programledare, men är å andra sidan ensam.

– Det är orimligt att jag är den ende som syns av 300 000 svenska muslimer i dag

Familjen som har rötter i Palestina, flydde först till Jordanien och hamnade sedan i Lund. Nadia Jebril är yngst av nio syskon och bor hemma. Föräldrarna är, enligt henne, prestigelösa och haussat dotterns berömmelse.

– Pappa bad mig fixa Annika Lantz autograf, annars är de inte så lättimponerade. När jag ringde hem och sa att jag snackat med Göran Persson sa de "jaha, har du ätit ordentligt?".

Även Nadia Jebril har andra ambitioner.

– Jag vill bilda mig från grunden. På sikt göra bra radio eller tv eller vad det kan vara där jag säger något viktigt. Det låter pretentiöst, men jag vill bygga broar. (TT Spektra)

Johan Malmberg

MalmöFF–Elfsborg0–0
Malmö
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.