GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Jag ska spela så länge jag kan"

Familj • Publicerad 3 maj 2005
Fotbollsspelaren Malin "Malla" Andersson fyller 32 år den 4 maj. Bild: Pressens Bild
Fotbollsspelaren Malin "Malla" Andersson fyller 32 år den 4 maj. Bild: Pressens BildFoto: 

Namn: Malin "Malla" Andersson, elitfotbollsspelare, byggnadsingenjör.

Familj: Mamma, pappa, storebror med familj.

Bor: Malmö.

Aktuell: Fyller 32 år den 4 maj 2005.

Hon hade gärna sett att uppgiften i den OS-guide som i fjol uppgav hennes födelseår till 1975 varit riktig. För då hade hon kunnat hoppas på ytterligare fem aktiva år i en mer än 20 år lång och tämligen makalös fotbollskarriär.

– Ett klart önsketänkande, skrattar den blivande 32-åringen. Fast tre år till, om jag nu håller på till 35, är ju heller inte så dumt. Kanske hinner jag då spela några matcher i Sydamerika och Afrika också.

Nämnda två kontinenter är de enda av de fem som hon inte sparkat boll på, mittfältsstjärnan i Malmö FF och landslagsveteranen Malin Andersson. Hon landslagsdebuterade på sin 21-årsdag den 4 maj 1994 och i skrivande stund, innan de båda förestående träningslandskamperna mot Danmark och Holland, har avverkat 147 matcher i blågult. Vilket betyder att hon och kollegan i landslaget Kristin Bengtsson, som gjort lika många, leder matchstatistiken både på dam- och herrsidan:

– Pia Sundhage gjorde under sin tid som aktiv 146 matcher – Tomas Ravelli bara 143, konstaterar Malin inte utan belåtenhet.

På den anderssonska meritlistan finns bland annat också deltagande i tre OS, tre VM, två EM. – Utan ett väldigt starkt stöd från mina föräldrar, både när jag växte upp och senare, hade jag aldrig klarat av att idrotta på den elitnivå där jag fortfarande befinner mig, hävdar Malin, gemenligen kallad Malla.

Hon är uppväxt i trakterna kring Kristianstad. Var fem år när hon började spela knattefotboll i Arkelstorps IF. Men det var ingen självklarhet att det skulle bli fotboll i fortsättningen också:

– Som barn hängde jag på min två år äldre bror och prövade på det mesta i idrottsväg. Fast ishockey, fotboll och tennis blev så småningom roligast. Men när killarna i Lerjevallens Hockey började bli för stora för mig föll hockeyn bort. Det gjorde också tennisen när jag insåg att jag i grund och botten är en lagspelare. Så då beslöt jag att satsa på fotbollen.

Ett beslut Malla aldrig behövt ångra. Hon var 15 år när hon började spela i division-1-laget Wä IF. 1993 blev det allsvensk debut med Älvsjö AIK. Sedan 2001 är det Malmö FF som gäller för damallsvenskans hårdaste skytt. I dag upptar fotbollen större delen av hennes liv men inte hela.

När fotbollspelaren Malla lämnar planen gör byggnadsingenjör Malin Andersson entré.

– Jag började läsa parallellt med fotbollen 1994, berättar Malla. Det tog tre år att få ihop 120 poäng och bli teknolog. Det är ju en nödvändighet ha ett jobb. Tyvärr, får man väl säga, eftersom vi tjejer fortfarande inte kan försörja oss på fotbollen. Fast det har ju blivit lättare. Efter VM 2003, när vi tog silver och damfotbollen fick ett lyft, är det många som har möjlighet att läsa på halvtid. Men på min tid var det bara att försöka få det att fungera med fotbollsträning och studier, och det går om man verkligen vill och jag ville.

Trots de förbättrade villkoren återstår dock en hel del orättvisor när det gäller damfotboll kontra herrfotboll, menar Malla.

– Vi lägger ner lika mycket tid på fotbollen som herrspelarna men får i stort sett ingenting betalt för det. Detta drar ner prestationerna och är en klar nackdel för damfotbollen.

Turen att få en förstående arbetsgivare och en tjänst där hon för närvarande jobbar 60 procent har dock löst de flesta problemen för ingenjör Andersson

– Det har fungerat och fungerar fortfarande väldigt bra. I Stockholm arbetade jag på Vägverket Produktion. När jag flyttade ner till Skåne fick jag jobb på myndigheten Vägverket Region. I dag är jag projektledare för drift och underhåll av befintliga vägar i Helsingborgsområdet. Det är ett fritt och kul jobb och passar mig perfekt, försäkrar Malla.

Hon har även arbetat ett tag på byggföretaget NCC.

Innan dess återstår dock mycket att göra på fotbollsplanen både i MFF och i landslaget, där Malin Andersson inte bara är den tongivande spelfördelaren på mittfältet utan också kapten tillsammans med Malin Moström. Årets stora internationella begivenhet blir EM-slutspelet i England där Sverige och Danmarks möts i en första gruppspelsmatch i Blackpool den 5 juni. I höst väntar sedan bland annat kval till VM i Kina 2007. Där hoppas förstås den då 34-åriga Malin Andersson att få vara med. Efter att kanske ha spelat träningslandskamp mot Brasilien i drömlandet Brasilien.

– Drömma kan man ju alltid, skrattar Malla. En sak är i alla fall säker – jag tänker hålla på att spela fotboll så länge jag kan, får och fortfarande tycker att allt det roliga som fotbollen ger tillbaka är värt allt slitet. (TT Spektra)

Monica Frime

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.