Annons

"Jag stryker ingen medhårs"

Familj • Publicerad 1 september 2003
Tv-terapeuten Philip McGraw leder det omåttligt populära tv-programmet "Dr Phil". Bild: TV4
Tv-terapeuten Philip McGraw leder det omåttligt populära tv-programmet "Dr Phil". Bild: TV4Foto: 

Namn:Dr Phil, alias Philip McGraw, amerikansk psykolog, tv-terapeut.

Familj:hustrun Robin, sönerna Jay och Jordan.

Annons

Bor:i Los Angeles.

Aktuellt:ny programserie med "Dr Phil" börjar i TV4 den 15 september.

En filmstjärnevilla med 1 200 kvadratmeter boyta i fashionabla Beverly Hills för 64 miljoner kronor. Och en Ferrari 550 Maranello för två miljoner i garaget.

Det går mycket bra för dr Phil – beteendevetaren och relationsgurun som blivit ett världsnamn för sitt frejdiga, raka sätt att säga sanningar och reda ut vardagens små och stora problem i tv-rutan.

Hans hittills utgivna tre böcker ligger samtliga på topp på New York Times bästsäljarlista. Föreläsningsturnén i höst är helt utsåld. Och det är minst åtta månaders väntelista för den som vill vara studiopublik när den populära tv-showen spelas in i Paramount Studios i Los Angeles.

Alltihop började 1998 hos talkshowstjärnan Oprah Winfrey. I egenskap av respekterad expert med 25 års praktik kallades psykologen Philip McGraw från Texas in för att besvara frågor om relationer och mänskligt beteende i hennes program. Med tiden blev det kvartslånga inslaget så populärt att det hotade att överskugga det övriga programmet.

Då föreslog Oprah doktor Phil att han skulle öppna eget.

Vilket han också gjorde. Den 16 september i fjol sändes det första timslånga "Dr Phil" och blev direkt en dundersuccé. I dag är Philip McGraw större än sin välgörare Oprah. Hans program som sänds på dagtid fem dagar i veckan i USA har fem gånger fler tittare än någon annan amerikansk så kallad talkshow. Dessutom älskas "Dr Phil" av miljontals tv-tittare i övriga världen.

Varje dag i varje program tas det upp nya, ofta komplicerade frågeställningar och problem. Denne något runde, lätt flintskallige och ofta burduse och ganska cyniske programledare besvarar dem alltid genom att säga det som enligt hans mening är sanningen. Hur obehaglig och ovälkommen denna än är.

– Och det ber jag inte om ursäkt för. Ska man verkligen få folk att vakna måste väckarklockan få skrälla först, menar Philip McGraw.

Annons

Ett exempel på detta är mamman som klagade över att hon hittat amfetamin i sin 19-årige sons rum. Dessutom misstänkte hon att han stal från henne för att finansiera missbruket. Hon fick rådet att anmäla honom för polisen.

– Det är bättre att han sitter i fängelse ett tag än är ute på gatorna. Där kommer han ändå att dö snart, sade Philip McGraw.

Han brukar betona att de som medverkar i programmet gör det av egen fri vilja och oftast själva har tagit initiativet genom att skriva till honom.

Man informerar sig dock mycket noga först om de medverkande och deras problem innan man bjuder in dem.

– Vi vill inte att någon ska tro att vi kan uträtta mirakel på ett åtta minuter långt program-inslag, påpekar dr Phil.

Den som redan går i terapi får till exempel inte vara med. Såvida man inte kan visa upp ett skriftligt medgivande från terapeuten att en medverkan i programmet inte skulle störa den pågående behandlingen.

– När man väl kommer hit och slår sig ner hos mig så är det för att få ett ärligt svar på sina frågor. Det betyder inte att man måste hålla med mig i allt. Men man ska veta att det är så här jag ser på deras problem.

Jag kanske inte alltid har rätt – men jag tvivlar aldrig på det jag säger och jag stryker aldrig någon medhårs, förklarar programledaren.

De flesta av hans svar baserar sig på vanligt sunt förnuft. Något som Philip McGraw menar är ganska ovanligt nuförtiden.

– Enligt min mening är amerikanen i gemen dödstrött på att få inlindade svar på sina frågor. Att alltid få höra det som man tror att folk vill höra i stället för att man säger som det är.

Annons

Lever då den gode doktorn som han lär? Nja. Hans studiopersonal tycker ibland att han är alltför krävande och klagar över att han gapar och skriker åt dem.

– Dr Phil visar ofta mycket påtagligt att han har svårt för dumskallar, suckar en medarbetare. Att ingjuta självförtroende hos dem han jobbar med så att de mår bra är inte hans specialitet, så psykolog han är.

– Vilket bevisar att jag trots allt bara är människa, kommenterar Philip McGraw.

Monica Frime

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons