Annons

Jenny Silver: "Jag har sökt länge"

Jenny Silver är dansbandssångerskan som överraskade med att bli rocktjej och samarbeta med Thorsten Flinck. När hon nu fyller 35 är det dags att göra en jazzplatta också.
Familj • Publicerad 21 januari 2009
Jenny Silver har hunnit med många olika musikstilar under sin karriär. På senare år har det blivit flera musikaler, exempelvis den nyskrivna pop- och rockmusikalen "Grymt" på Göteborgsoperan. Bild: Harald Jonsson
Jenny Silver har hunnit med många olika musikstilar under sin karriär. På senare år har det blivit flera musikaler, exempelvis den nyskrivna pop- och rockmusikalen "Grymt" på Göteborgsoperan. Bild: Harald JonssonFoto: 

- Jag har varit sångerska i 17 år så jag kan nog våga mig på det nu, säger Jenny Silver och tillägger:

- Och sedan ska jag göra en skiva ihop med min man också.

Annons

Thomas Silver heter mannen och rockgitarristen som fick henne att byta efternamn till Silver mitt i karriären.

Från början hette hon Öhlund och blev känd i dansbandet Candela. Många blev förvånade över det offentliga stilbytet när hon efter några år bytte dansorkestern mot ett rockband och sedan fortsatte sin musikaliska resa mot jazz, blues, visor. På senare år har hon även ägnat sig åt musikaler och julturnéer med andra artister.

Hon konstaterar själv att hon har varit en sökare och en ganska rastlös själ, som har provat på många olika uttryck utan att fastna i något av dem.

- Det enda jag har varit noggrann med är att se till att det är bra kvalitet på det jag gör.

Från början var detinte ens självklart att det var artistlivet hon skulle satsa på. Som barn drömde hon aldrig om en musikkarriär, även om hon började spela piano redan som sexåring. Spelningarna som tonåring med Candela såg hon mer som en välkommen chans till att tjäna extrapengar - dansbandsmusik har aldrig legat henne särskilt varmt om hjärtat.

- När jag bröt mig loss från bandet och bestämde mig för att det är musik jag vill syssla med, då bestämde jag också att jag ska göra musik som jag tycker är bra tillsammans med folk som är trevliga och inspirerande. Och så har det blivit, säger hon.

Och sedan dess har hon samarbetat med ett flertal artister. Mest givande har turnéerna och skivinspelningarna med Totta Näslund varit.

- Han jobbade på det klassiska sättet, så som det var innan musiken blev alltför industrialiserad. Det var nyttigt att få vara med i ett sammanhang där man gjorde musik i nuet, där alla spelar in tillsammans och fortsätter tills alla har gjort en bra tagning ihop. Det var en känsla som skulle fångas, inte perfekta toner.

Vad Jenny Silverkommer att ge sig på i framtiden är hon inte på det klara med. Hon har en teori om att de flesta människor förr eller senare får det de önskar sig.

- Det gäller inte bara mig, jag har lagt märke till det hos folk omkring mig också.

Annons

Kruxet är bara att man måste vara tydlig med vad man önskar sig, annars blir det lätt fel i slutändan, tror hon.

- Där hoppas jag kunna bli mer exakt, kanske både privat och i mitt yrkesliv. Jag har sökt länge. Det är dags för mig att bli mer definierad nu när jag har provat på så många olika saker. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons