Josefin vill skapa nya världar

Josefin Urkom skapar nya världar, den senaste heter Fyrien. Intresset för levande rollspel har blivit ett sätt att ta en paus från vardagen.Parallellt lever hon generationsboende i Ekeröd och ägnar mycket tid åt pedagogiken.
Familj • Publicerad 19 mars 2013
En blivande viking? Josefin Urkom varvar intresset för interaktiv teater med att ta hand om dottern Victorya.
En blivande viking? Josefin Urkom varvar intresset för interaktiv teater med att ta hand om dottern Victorya.Foto: Mark Hanlon

När Josefin Urkom växte upp fanns alltid någon vuxen hemma när hon kom hem från skolan. Granne med föräldragården utanför Sankt Olof låg morföräldrarnas gård och mormodern Viktoria och morfar Arthur var alltid hemma.

– Jag fick knappt egen nyckel innan jag flyttade hemifrån, säger Josefin.

Även om hon bott såväl i Trelleborg, vilket är makens uppväxtort, som i Kristianstad, där hon läst till lärare, har alltid tanken varit att återvända till Österlen och låta de egna barnen få växa upp i generationsboende de också.

– Det är här mitt hjärta finns, säger Josefin.

Morföräldrarnas hus

Sedan några år har hon och maken Mathias tagit över morföräldrarnas hus som var det ursprungliga boningshuset på gården. Föräldrahemmet där föräldrarna Ann-Margret och Sven-Erik bor kvar är inrymt i gårdens tidigare stall. Där har också Josefins mormor fått en egen lägenhet.

Trygg uppväxt

Kanske är det den trygga uppväxten och det naturnära boendet som format Josefin till den kreativa person hon är i dag. Förutom arbetet som no-lärare i Sjöbo har hon mängder av kreativa intressen hon vill hinna med. Minst en gång per år arrangerar hon levande rollspel i Blekinge. Intresset vaknade till liv under gymnasietiden.

– Jag hade en kompis som höll på med sådant här i Brösarpsskogarna.

Under ett rollspel i en medeltida by utanför Kallinge i Blekinge korsades Josefins och maken Mathias vägar. Då spelade hon en av huvudpersonerna i lajvet medan han var en spejare.

Sedan dess har de fortsatt hålla liv i interaktiv teater vari Josefin bland annat får utlopp för sitt skrivintresse.

– Just nu har vi skapat världen Fyrien, en värld där jorden har gått under och vi har fört oss några tusen år framåt.

Alla deltagare i spelet gör sina egna utrustningar och skriver sina egna karaktärer. Josefins roll är att ge deltagarna olika uppdrag och väva samman deltagarnas öde. Själv syr hon egna vikingakläder som också kommer till användning genom parets engagemang i vikingaföreningen Månegarm.

Tar en paus

Hon berättar om makarnas första sommar tillsammans när familjen åkte på Gotlands medeltidsvecka.

– Man släpper klockvärlden och tar en paus från vardagen. Man lever efter dagsrytmen och ställer in sig på att vara utomhus.

Helst hade hon velat vara ute mer i naturen med sina elever på Sandbäcksskolan i Sjöbo där hon varit lärare i no-ämnen i fyra år.

– Naturen är fantastisk, vad vi än bygger eller konstruerar kan vi inte vara lika uppfinningsrika som naturen. Det är också få saker som ger sådan sinnesro.

I november 2011 föddes dottern Victorya och Josefin och Mathias har hjälpts åt med föräldraledigheten. Redan i höstas började Josefin att arbeta en dag i veckan.

Ett annat intresse Josefin har är att kreera tårtor, vilket omgivningen brukar uppskatta. På den stundande 30-årsfesten på lördag blir det tårta med Rockabillytema.

– Det är kul med temafester och jag älskar klänningar från den tiden, och sminket också, säger Josefin.

De närmaste åren hoppas hon kunna kombinera sin lärartjänst med forskning inom ämnet didaktik.

– Den forskning som bedrivs i dag inom pedagogik kommer inte fram på skolorna, säger hon.

Josefin är med i PÖS-pedagogik på Österlen, en sammanslutning pedagoger i området som träffas och pratar pedagogik. Föreningen startades av Josefins mamma och hennes arbetskollega Irene Arvidsson.

Josefin är en person som ständigt vill utvecklas. Det gäller också hennes sätt att se på sin blivande ålder.

– Det är toppen faktiskt, nu har man varit 20 så länge så det är dags att gå vidare.

Mikael Hallqvist
Pia Rockström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.