Kalle Sändare inspirerade många

Carl-Axel Thernberg, av de flesta känd under namnet Kalle Sändare, är död. Han avled på tisdagen på Södersjukhuset i Stockholm, 76 år gammal.
Familj • Publicerad 15 maj 2008
Många är de som har blivit utsatta för Kalle Sändares förvirrade telefonsamtal. Här är han, utklädd till turist, på en bild från 1981. Bilder: Scanpix
Många är de som har blivit utsatta för Kalle Sändares förvirrade telefonsamtal. Här är han, utklädd till turist, på en bild från 1981. Bilder: ScanpixFoto: 

ººEgentligen var Carl-Axel Therngren jazzmusiker. Han turnerade land och rike runt med Bo Richters orkester på femtiotalet, och det var under den tiden han började busringa. Mest för att underhålla sina bandkollegor, men också för att ha något att göra under de många och långa resorna.

Ett av samtalen från den tiden, "Kartonger till salu", finns med på hans första skiva "Kalle Sändare tager ett nummer" från 1965.

Den skivan blevhans genombrott och den spelades i gillestugor, i källare, i turnébussar och i pojkrum. Kalle Sändare stod för en helt ny humor.

- Han skämtade på ett sätt som anses modernt och konstigt nu - och han gjorde det på 60-talet. Även om han hade många likasinnade på den tiden var han alltid ett strå vassare med själva galenskapen, säger Robert Gustafsson, som var en stor beundrare av Kalle Sändare.

- För mig har han alltid varit en otrolig källa till inspiration. Han stod för en okontrollerad och improviserad galenskap, som jag själv kan känna igen mig i, fortsätter Robert Gustafsson.

Kalle Sändaresinflytande svensk humor under 80- och 90-talen är stort. Mycket stort. Att tänka sig ett "Hassan" - och i förlängningen ett Killinggäng - utan Kalle Sändare, är egentligen otänkbart. Även Alex Schulman, mannen bakom humorsajten 1000apor.se, medger att Kalle Sändare varit en av de stora inspirationskällorna.

- Min pappas stora idol var Kalle Sändare, och varje gång vi lyssnade på "Hassan" skakade pappa på huvudet och sa att "det här är bara en billig kopia på Kalle Sändare". Han hade en lp-skiva som jag tyckte var jätterolig. Det säger en del: det är inte så lätt att imponera på en 15-åring med en 30 år gammal skiva, säger Alex Schulman.

Under årens lopp fortsatte Kalle Sändare att busringa, spela in det och ge ut skivor. Åtskilliga svenskar har fått ett förvirrat samtal från någon som missförstår, börjar prata om annat, mumlar och leder in samtalet på... cykelställ. Eller "esparesaplattor". En av de utsatta var Babben Larsson, som själv är en stor beundrare.

- Jag svarade i telefon på en turistupplysning på Gotland. Han ville boka en stuga och snurrade in sig i en massa konstigheter. Jag borde hållit god min, men jag klarade inte det. Till slut sa jag bara "var det bra så, herr Sändare"? berättar hon.

Kalle Dixelius, TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.