Kärlek vid första ögonkastet

Familj • Publicerad 24 augusti 2004

Namn: Josephine "Josie" Svensson född Carling

Ålder: 71 år

Född: Middlesbrough, England

Bor: Näsum

Intressen: Sång, musik, teater, boule

Aktuell: Firar i dag 50-årig bröllopsdag och snart 50 år i Sverige

Namn: Carl "Calle" Svensson

Ålder: 77 år

Född: Vanneberga

Bor: Näsum

Intressen: Förutom sång, musik, teater, boule även stenar och grävning

Aktuell: Firar i dag 50-årig bröllopsdag

– Det var kärlek vid första ögonkastet, skrattar Josie vid minnet av hur hon och Calle träffades.

Platsen var ett nattcafé i Middlesbrough, England. Josephine Carling arbetade i kaféet och in kom svenske sjömannen Carl Svensson som vände upp och ner på hennes liv.

– Han frågade mig vad jag skulle göra efter arbetet och jag talade om att jag skulle gå på bio. Calle beklagade att han inte hade några pengar eftersom han skickade hem allt till sin mor Cecilia Svensson i Vanneberga. Så jag bjöd honom på bio och kvällen efter var vi förlovade, berättar Josie.

Under de kommande två åren sällskapade de och träffades så ofta de kunde. Calle reste som sjöman runt över hela världen men tog ofta chansen att besöka Josie i England. Vid ett tillfälle hade Calle fått permission eftersom båten skulle repareras i Helsingborg.

När detta besöket var över följde Josie med Calle på tåget en bit för att ta avsked.

– När vi hade åkt tio minuter friade Calle och jag sa ja, minns Josie. Vi hoppade av tåget och tog nästa tåg tillbaka till Middlesbrough.

Dagen efter tog de ut lysning.

Josie och Calle gifte sig borgerligt i Middlesbrough den 25 augusti 1954. Skrattande berättar Josie att hon var nära att komma för sent till sitt eget bröllop och Calle fick stå och vänta på henne. Men det var inte sista gången Calle fick stå och vänta på sin brud. Josies resa till Sverige tog längre tid än beräknat. Problem med pass och biljetter gjorde att Josie fällde många tårar efter sin Calle som åkt före till Sverige.

Med den sista färjan från Newcastle den 29 september reste Josie för att förena sig med sin älskade Calle. 36 timmar tog resan till Esbjerg, Danmark. Josie som hade tandvärk försökte tänka på annat genom att spela på sitt munspel. Redan då var hon duktig på munspel och att roa andra. Bland annat en dam från Köpenhamn som hjälpte Josie med tandvärken.

– Hon gav mig en sup att hälla i den värkande tanden och det hjälpte, skrattar Josie.

Resan fortsatte med tåg till Köpenhamn. Josie var nervös eftersom hon förstått att Calle måste ha väntat länge på henne. Hon hade inte tänkt på att Sverige ligger i en annan tidszon än England och räknat fel på ankomsttiden.

– När tåget stannade på färjan kikade jag ut och hoppade rakt i famnen på Calle, berättar hon.

Här började ett nytt liv för Josephine Svensson. Livet som hustru i ett land med ett språk hon inte förstod. Det tog ungefär ett år för Josie att lära sig svenska men hon berättar att just bokstaven O tog henne 20 år att uttala rätt. Eftersom Josie sa U blev språkförbistringarna många. Speciellt när Josie sa att hon skulle koka kaffe.

Den första tiden bodde det nygifta paret hos Calles syster och svåger, Anna och Otto Sjöström, i Näsum. I oktober 1955 köpte Josie och Calle huset på Slättarna i Näsum som de än i dag bor i.

Att komma till ett nytt land innebar inga större problem förklarar Josie. Hon har alltid varit en social människa och haft lätt för att skaffa vänner. Det enda som var lite svårt i Josies nya hemland var maten.

– Det finns än i dag maträtter jag har svårt för, erkänner Josie.

Josie och Calle delar varandras intressen och är båda engagerade i PRO. Josie är körledare för sånggruppen och spelar munspel. Calle är en av de sju som sjunger. Varje torsdag träffas de i ABF-lokalen i Näsum och övar sina sånger inför PRO:s månadsmöten.

På måndagarna under hösten och vintern är det gymnastiken som tar upp deras tid. Under sommaren spelar de boule varje tisdag.

Kontakten med familjen i England har Josie vårdat och i dag finns en syster och en halvbror kvar i livet. Minst en gång om året besöker de England och snart får de besök i Näsum av Josies systerson och hans familj.

Josephine har aldrig ångrat sitt beslut att tacka ja till Carls frieri och följa honom till ett annat land.

– Jag trivs i Sverige, i Näsum, i vårt lilla hus på Slättarna, säger Josie och ler som bara hon kan.

Inte konstigt att Calle föll som en fura för engelskan från Middlesbrough.

AnnCharloth Stjärnstrand

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.