Konditor med OS i sikte

Familj • Publicerad 19 augusti 2004
Konditorn Björn Svensson från Tollarp ingår i svenska kocklandslaget. I oktober ska de försvara sitt OS-guld i Erfort. Bild: TOMMY SVENSSON
Konditorn Björn Svensson från Tollarp ingår i svenska kocklandslaget. I oktober ska de försvara sitt OS-guld i Erfort. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Namn: Björn Svensson.

Ålder: 26 år.

Född i: Tollarp.

Yrke: Konditor och med i svenska kocklandslaget.

Bor i: Stockholm för tillfället.

Aktuell: Ska tävla i OS med kocklandslaget i oktober.

Björn Svensson haltar för tillfället. Han har åkt wakeboard och slagit i ett knä.

– Mina kompisar i kocklandslaget har sagt åt mig att jag inte ska åka nu när jag är hemma, jag har dåliga knän sedan jag spelade fotboll som barn. Men wakeboard är för roligt för att jag ska kunna låta bli.

Och göra desserter kan man ju göra fast man haltar. I höst ska Björn delta med svenska kocklandslaget i OS, som hålls i den tyska staden Erfort, tillsammans med bland andra Vinslövsbördige Ted Johansson och Krister Dahl. För tillfället bor Björn Svensson i Stockholm och arbetar på två olika ställen.

– Dels arbetar jag på Tössebageriet på Karlaplan, dels är jag två dagar i veckan på Oaxen, en skärgårdskrog i Södertälje.

Funderingarna på att bli konditor började när Björn skulle välja inriktning på gymnasiet. Han "halkade" in på livsmedelsprogrammet på Österänggymnasiet i Kristianstad och upptäckte att det var roligt.

– Vi lärde oss att det viktigaste är att älska sitt yrke. Min mardröm är att gå till ett arbete som bara är mitt arbete. Jag vill gå till ett arbete som är mitt intresse, säger Björn med eftertryck.

Efter gymnasiet gick han ett påbyggnadsår för att ta sitt gesällbrev. Under den tiden blev han intresserad av annat än det mest traditionella inom konditoryrket och drömmen var att få arbeta på NK i Stockholm. Och en dag ringde telefonen.

– Det var en onsdag och jag arbetade på Sveas conditori i Hörby när ägaren till NK:s conditori, Stefan Johnsson Petersén, ringde och frågade när jag kunde börja. Jag sa att jag kunde komma redan dagen därpå, men då sa han att det räckte om jag dök upp på måndagen, säger Björn och ler.

Efter en tid i Stockholm bestämde han sig för att åka till Cairns i Australien, där han hade fått erbjudande om ett annat jobb.

– Jag har alltid velat åka ut och resa, så jag såg min chans att få göra det. Men till en början var det en besvikelse. Jobbet var okej, men det var så fruktansvärt varmt att jag inte kunde sova om nätterna. Då drog jag vidare söderut längs östkusten och det blev mitt livs resa. Jag lärde mig surfa och åkte sen till Auckland där jag fick jobb som konditor.

En av de bästa sakerna med att vara konditor, tycker Björn, är att vart han än åker i världen så finns det jobb. Där det finns lyxhotell, finns det turister och därmed också jobb.

Efter en tid i Australien fick han en förfrågan om att åka hem och tävla med svenska landslaget i Världscupen 2002. Han tackade ja och de vann tävlingen.

– Det jag är mest stolt över hittills är när vi vann Världscupen, men också min resa till Australien eftersom jag lärde mig att ta hand om mig själv.

Förra hösten var det dags för den andra tävlingen med kocklandslaget för Björns del, det var en internationell tävling i Luxemburg, som de också vann. När man tävlar i mat, tävlar man i två kategorier – det varma och det kalla köket. Det varma köket innebär att man ska laga en trerätters middag till 110 personer medan publik och domare tittar på.

Det kalla köket är en utställning där kockarna i förväg förbereder en femrättersmiddag, en trerättersmiddag och showfat med till exempel tapas och skulpturer. Sedan går domarna runt och bedömer.

– Allt måste ligga perfekt och maten måste sprayas med gelé för att hålla hela dagen. I de fallen bedöms framförallt nytänkande och tekniska svårigheter som ska visa att du är en skicklig yrkesman.

I Luxemburg höll chokladdesserterna på att gå åt skogen.

– Vi hade jobbat i över ett dygn med förberedelserna och så skulle jag göra sex exakt likadana showdesserter i choklad. Det sista var att peta in en pytteliten chokladskruv i ett jättelitet hål. Minsta lilla fel kunde få chokladskruven att spricka eller skulpturen ramla så att desserten förstördes. Efter så många timmar utan sömn och för mycket kaffe är man ordentligt skakig på handen. Men det gick bra, som tur var, säger Björn Svensson och ser svettig ut bara han tänker på det.

Vissa yrkesskador finns det även inom konditoryrket. Och då handlar det inte om fysiska skador.

– Jag använder till exempel väldigt lite halvfabrikat. Det är stor skillnad på riktig vanilj och vanillinsocker, till exempel. Jag tycker det är lite synd i dag att många verkar sakna kunskapen om hur man lagar mat och köper till exempel färdiga såser till maten i stället för att göra dem själv.

Hans yrke påverkar också omgivningen. På middagsbjudningar kan han känna sig iakttagen.

– Ibland är det som om alla sitter och tittar på mig när jag tar första tuggan på en efterrätt och är nervösa inför min reaktion. Och det kan vara lite jobbigt. Hemlagat är alltid hemlagat och görs ofta efter gamla beprövade recept, just för att de är omtyckta. Jag bedömer ju aldrig mina bekantas mat som jag bedömer mat när jag är ute på restaurang, säger han med ett leende.

Björns egen favorit i dessertväg är väldigt enkel.

– Frukt och glass är det absolut godaste jag vet. Jag sätter lätt i mig en liter Åhusglass med jordgubbar till.

Men annat lär det bli i OS i oktober och det är inte utan att Björn blir lite nervös när han tänker på det. Vad som sker därefter är oklart.

– Jag har haft åldersnoja sedan jag var 21 år och det beror på att jag vill hinna med så mycket. För tillfället är jag väldigt sugen på att resa utomlands igen, men vi får se. Först ska jag göra mitt bästa i OS.

Agneta Bergkvist

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

Björns desserttips: Rabarbersoppa med vaniljpannacotta

4 personer

Rabarbersoppa:

250 gram färsk rabarber

125 gram vatten

50 gram socker

Citronsaft från pressad citron

En halv till en vaniljstång

1. Hacka rabarbern i lika stora bitar. Ta två tredjedelar av rabarbern, lägg i vatten tillsammans med socker och vaniljstång. Koka upp.

2. Låt sjuda tills rabarbern har blivit sönderkokt. Sila bort vaniljstångsbitarna och rabarbern. Häll i den sista tredjedelen rabarber i soppan, koka upp igen och smaksätt med citronsaft.

3. Koka denna gång bara så mycket att rabarbern blir precis mjuk och ställ sedan in soppan i kylen.

Vaniljpannacotta:

1 vaniljstång

2–3 msk socker

2,5 dl vispgrädde (någon deciliter kan bytas ut mot mjölk)

1–2 gelatinblad

4 plastmuggar

1. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i både frön och stång i en kastrull tillsammans med vispgrädde och socker. Koka upp. Blötlägg gelatinbladen så att de mjuknar, krama ur dem och lägg sedan i dem också och värm tills gelatinet har smält.

2. Sila bort vaniljstång och eventuella gelatinbladsrester. Häll upp pannacottan i till exempel plastmuggar. Ställ pannacottan att stelna i kylen och stjälp sedan upp dem i vars en djup tallrik.

3. Häll sedan den kalla rabarbersoppan runt pannacottan och servera. Smaklig måltid!

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.