Annons

Kontakt med djur ger bättre livskvalitet

Familj • Publicerad 7 september 2003
Kompisar. Britta Johansson tycker om när Bianca kommer till Krabbängsgården, hon skulle gärna vilja att hon kom ännu oftare. Bilder: Torbjörn Josefsson
Kompisar. Britta Johansson tycker om när Bianca kommer till Krabbängsgården, hon skulle gärna vilja att hon kom ännu oftare. Bilder: Torbjörn JosefssonFoto: 

När bedlingtonterriern Bianca följde med till äldreboendet Krabbängsgården blev stämningen både lugnare och gladare.

Generellt har personer som har kontakt med djur färre sömnproblem, mindre hjärtproblem och lägre kolesterolnivå. Men även den psykiska hälsan påverkas positivt. Studier visar att djurkontakt ger bland annat en förbättrad sinnesstämning, minskad stress och en minskad risk för depression bland äldre.

Annons

Ingmar Norling, vid sektionen för vårdforskning vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, presenterar i sin studie "En forskningsöversikt om hur sällskapsdjur kan påverka äldres hälsa och livskvalitet" ett flertal forskningsrapporter som visar på djurs betydelse för äldre.

Studierna visar även att effekterna är varaktiga och minskade inte när hundarna, som är de djur som oftast används inom äldrevården, togs bort.

– Har du möjlighet att ha djurkontakt när du kommer in på ett äldreboende, där andra till stor del bestämmer över dig, så är det mycket positivt för både hälsa och oberoende, säger Norling.

– Men tyvärr är chanserna små i Sverige. Vi är bland de sämsta länderna i EU på det här området, menar han. Ingmar Norling pekar även på den effekt som djur inom vården skulle kunna ha i form av minskade vårdkostnader.

Organisationen Manimalis har, på uppdrag av Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, gett ut en rapport om sällskapsdjurens betydelse för människor och samhälle. Rapporten visar, precis som Ingmar Norling poängterat i sin studie, att utvecklingen går långsamt i Sverige när det gäller djur inom vården och på äldreboenden, endast ett fåtal vårdenheter i landet har djur. Orsaken är bland annat rädsla för att djuren ska föra med sig smuts och bakterier. Men, enligt rapporten, är det ovanligt med allergier bland äldre personer, problemet är i så fall större bland personalen.

På de äldreboenden i Sverige som använder sig av djur, ägs djuret oftast antingen av hemmet eller av någon i personalen som tar med sig sitt djur under arbetspassen.

Bedlingtonterriern Bianca fick följa med sin matte Britta Norlén till jobbet på äldreboendet Krabbängsgården i Moholm, mellan Mariestad och Skövde, från att hon var åtta veckor gammal.

– Vi märkte direkt att det blev en stor skillnad. Många äldre kan till exempel ha lite svårt att gå upp på morgonen, men släppte man in Bianca i rummet en liten stund så var det inga problem, säger Britta Norlén.

Helt plötsligt blev det också fullt i dagrummet, tidigare hade många suttit på sina rum, men med Bianca i huset blev dagrummet mera populärt.

Utan problem lärde sig Bianca också vilka av de äldre som ville ha besök på rummet och vilka som var lite mer avvaktande.

Annons

En av de fyra avdelningarna på Krabbängsgården är en demensavdelning och även där har Bianca hälsat på.

– Det var så härligt att se en av kvinnorna på den avdelning, som hade haft flera hundar i sitt liv. Tidigare hade hon varit väldigt tyst, men när hon fick Bianca i knät var det som om något lossnade. Hon började minnas och prata om sina hundar.

Även de anhöriga har bara haft goda ord.

– De tyckte också att det blev en stor skillnad när Bianca fanns hos de äldre. "Man kan inte göra annat än att tycka om henne", sa en anhörig som egentligen inte alls tyckte om hundar, berättar Britta Norlén, som sedan en tid tillbaka är sjukskriven på grund av det många gånger tunga arbetet inom vården.

Men fortfarande åker de till Krabbängsgården för att hälsa på de äldre.

– Bianca tycker också att det är fantastiskt roligt att komma hit. Hon vet så väl när vi är på väg, strax innan man är framme åker man över en bro och då ställer hon sig alltid upp och svansen går för fullt.

Marianne Pettersson, som är enhetschef på Krabbängsgården tycker att det blev en lugnare stämning när Bianca kom till äldreboendet.

– På en avdelning var det lite oroligt och stökigt, och Bianca ledde uppmärksamheten från konflikterna, säger hon.

– Många äldre människor får väldigt lite närhet och då får de utlopp för det behovet när de får kontakt med ett djur.

Och även för personalen har det varit positivt med en hund på arbetet, menar Marianne Petterss.

Annons

Redan innan Bianca började följa med till Krabbängsgården hade man haft hundar kortare eller längre perioder på äldreboendet. Det har också varit tillåtet för besökare att ha med sig hund.

Sedan en tid tillbaka har de skaffat sig en katt, men både de äldre och personalen hoppas att Bianca snart är tillbaka igen med sin matte.

Ann-Cathrine Johnsson

Fotnot: Manimalis är en opartisk ideell organisation, vars syfte är att informera om nyttan och betydelsen av sällskapsdjur i samhället. Namnet är bildat utifrån engelskans "Man and Animal in Society".

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons