"Maggan Throedson" är saknad

Familj • Publicerad 27 februari 2008
Margaretha Tarantik. Bild: Privat
Margaretha Tarantik. Bild: PrivatFoto: 

ººVår kära Margaretha "Maggan Throedson" Tarantik finns inte längre bland oss.

Vi har haft så roligt, vi saknar dig så!

Du växte upp i Kristianstad där vi lärde känna dig i unga år. Men det var framförallt under vår tid på läroverket som vi blev riktigt goda vänner. Du var en centralgestalt bland vännerna men även bland lärarna. Du var en oerhört omtyckt kompis och en oerhört omtyckt elev.

Vi har haft så roligt, vi saknar dig så!

Du hade modet att utmanövrera dina manliga skolkompisar och ta över ledarskapet i elevrådet.

Du fanns som en naturlig medlem i den litterära gymnasistföreningen Athenaeum, vars valspråk var: "Ut desint tamen est laudanda voluntas" (Om krafterna svika må, viljan dock berömvärd är). Vi besökte allehanda skoldanser på läroverket, Torpet, TO-salen.

Vår gymnasietid kröntes med en gammaldags studentexamen, då vi efter muntan bars i gullstol från läroverket till Stora Torg. Året var 1966.

Vi har haft så roligt, vi saknar dig så!

Men livets hårda skola väntade, du utbildade dig till småskollärare i Kristianstad och du tjänstgjorde vid olika skolor bland annat i Kumla, Glimåkra och Lomma.

Du träffade din stora kärlek, Gerhard Tarantik från Stuttgart, Tyskland och ni bosatte er i London. Här visade du prov på ditt stora mod. Du tog en lärartjänst i Londons mindre attraktiva områden och undervisade barn, som inte hade så lätt för sig. Vi beundrade dig.

Så småningom beslutade ni er för att flytta till USA, närmare bestämt Greenwich, CT där maken fortsatte sin bankkarriär och du arbetade som volontär på diverse olika ställen. Du odlade också din stora sport, tennis, och blev välkänd som en oerhört hårdservande kvinna. Du var en självklar mittpunkt bland vännerna i Greenwich.

För några år sedan, när de båda sönerna Sven och Nils var utflugna, sökte ni er söderut, till solen och värmen i Florida.

Strax efteråt återknöt ni banden med Sverige genom att köpa en sommarstuga i Yngsjö. Och så kunde vännerna återigen träffas, vänskapsbanden kunde återigen knytas.

I höstas slog cancern till och blev dig övermäktig.

Men Maggan, vad vi har haft roligt! Vi saknar dig så!

För vännerna

Dagge o Tetta

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.