Mål nås genom samverkan

Efter årsskiftet fick Rose-Marie Gunnarsson i ett slag en dubbelt så stor organisation under sig. Hon är nu chef för det näst största området i Försäkringskassans södra region.
Familj • Publicerad 11 januari 2011
Rose-Marie Gunnarsson är ny områdeschef för Försäkringskassans utvidgade område Kristianstad–Ystad.
Rose-Marie Gunnarsson är ny områdeschef för Försäkringskassans utvidgade område Kristianstad–Ystad.Foto: 

Slumpen gjorde att hon en gång i slutet på 70-talet sökte ett jobb på Försäkringskassan. Men Rose-Marie Gunnarsson trivdes, gillar kassans ständigt föränderliga arbetsmiljö och har så gjort karriär inom myndigheten.

– Kombinationen att få arbeta med människor och att jobba med strukturer och organisation är verkligt spännande, tycker hon.

Att Försäkringskassan i Kristianstad under hennes ledning fått det bästa resultatet av kassans samtliga 53 områden när det gäller en djuplodande resultatundersökning, bidrar till lusten att jobba. Från och med årsskiftet tar hon dessutom över Ystadsområdet. Och får ytterligare 60 medarbetare under sig som tillsammans med Kristianstads 60 ska serva totalt drygt 330 000 kunder.

Att de båda områdena får en gemensam chef gör att frågan om effektivisering ställs. Men Rose-Marie Gunnarsson har inte fått chefstjänsten med krav på att minska personalen.

– Vi kan nog behöva göra förändringar i strukturerna och då främst i ledningsfunktionerna, men handläggarna behöver vi.

Hon ser snarare vinster med sammanslagningen. Nu kan Kristianstads tre enhetschefer samarbeta med Ystads tre. Ta lärdom av varandra, är något hon hoppas ska föra det nya området framåt.

– Det är ju rätt stora chanser att något som fungerar bra i Ystad också fungerar bra i Kristianstad.

Rose-Marie Gunnarsson talar tydligt, med fast blick och ett ständigt leende i ögonvrån. Hon kan sin verksamhet, har fått försvara den under ett par turbulenta år. Tycker kanske ibland att folk gett handläggarna onödigt mycket negativism, men tycker sig se en förändring.

– Ja, fler verkar förstå att man kan ha en sjukdom, men ändå ha en arbetsförmåga. Sjukpenning är något man ska ha en tid som förhoppningsvis är tillfällig. De senaste fem åren har 150 000 personer återgått till arbete och det är fantastiskt att så många kunnat hjälpas ut ur det utanförskap som ett långvarigt beroende av sjukpenning innebär.

Hon menar att rehabkedjan har bidragit till att samarbetet med arbetsgivare och övriga aktörer har utvecklats positivt, vilket gör att flera arbetar åt samma håll. Det gör arbetet än mer stimulerande, roligt och svårt.

– Det är alltid svårt att arbeta med människor som är sköra och i beroende av ersättning. Samtidigt är det alltid lika roligt när vi lyckas.

Honnörsordet för Rose-Marie Gunnarsson verkar vara "möjliggöra". Att möjliggöra så att den sjuke rehabiliteras så att den kan återgå till arbete. Att möjliggöra att personalen kan sköta sitt jobb på bästa sätt. Att möjliggöra så att alla aktörer arbetar tillsammans kring den som behöver hjälp och stöd.

Möjligheten att gå utanför de ordinarie ramarna finns i det samarbetsförbund som regionen, Försäkringskassan, de nordostskånska kommunerna och arbetsförmedlingen ingått. Där satsas på mer ovanliga insatser. Som att förstärka med en arbetspsykolog på en vårdcentral eller att satsa extra på ungdomar med funktionshinder.

– Vi söker kreativa lösningar helt enkelt.

Positiviteten är kanske ett måste i den bransch Rose-Marie Gunnarsson verkar inom. Men hon menar att stimulansen i sig, att ro skutan som i mångas ögon verkar väldigt tungrodd, i hamn är positivt. Och som områdeschef har hon möjligheten att se framåt.

– Det som är mest angeläget nu är att ta tag i de funktionshindrade ungdomarnas situation.

Flera av dem har gått från sjukskrivning till arbete, men för dem med aktivitetsersättning finns utanförskapet kvar. Lösningen är enligt Rose-Marie Gunnarsson, att Försäkringskassan kommer in i ett mycket tidigare skede för att långsiktigt planera för ungdomarnas framtid.

Det kommer att kräva ännu mer samarbete med andra aktörer, men det är inget som den nye områdeschefen räds. Det är genom samverkan man når målen.

044-18 55 62asa. carlsson@kristianstadsbladet.se
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.