GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malin var sjukligt besatt av utseendet

Hon sminkade sig maniskt och levde på äpplen och mjölk. Hela tonåren led Malin Rosén, 20, av extrem utseendefixering och ätstörningar. I dag mår hon bättre än någonsin, tack vare mental träning.– Det är lika viktigt att träna huvudet som att träna kroppen.
Familj • Publicerad 24 mars 2014
Ger ut bok. Malin Rosén hade tvångstankar om sitt utseende och vågade inte gå utanför dörren utan smink och stylat hår. Om vägen tillbaka till ett normalt förhållande till sig själv skriver hon i en bok som kommer ut i höst.
Ger ut bok. Malin Rosén hade tvångstankar om sitt utseende och vågade inte gå utanför dörren utan smink och stylat hår. Om vägen tillbaka till ett normalt förhållande till sig själv skriver hon i en bok som kommer ut i höst.
Foto: Foto: Bosse Nilsson

Smilgroparna finns där nästan hela tiden, och de bruna ögonen gnistrar energiskt. Åhusbon Malin Rosén är en glad tjej i dag och nöjd med den hon är. Men det har inte alltid varit så. Under hela tonårstiden var hon sjukligt fixerad vid sitt utseende och sökte ständigt bekräftelse från omvärlden – ett destruktivt levnadssätt som startade redan i barndomen i Sösdala.

Komplimanger

– Jag minns att jag brukade få komplimanger från vuxna som sa att jag var ”söt och gullig”. Det ledde till att jag omedvetet satte mitt värde i hur jag såg ut, berättar Malin.

I tolvårsåldern började hon att sminka sig och intressera sig för kläder. Men tio minuter framför spegeln blev snart till timmar och att lämna hemmet utan sminkväska var otänkbart.

– Även om jag bara gick ner till mataffären runt hörnet skulle håret vara plattat och sminket ligga perfekt. I skolan tyckte jag inte att jag var särskilt bra på någonting, mitt utseende blev min grej.

När Malin var 15 eskalerade problemen. Fokus flyttades från ansiktet till kroppen och hon utvecklade ätstörningar. När det var som värst levde hon på äpplen och mjölk och orkade knappt stå på benen vissa dagar.

Jättesjuk inombords

I gymnasiet fick hon hjälp på BUP genom samtalsterapi och fick så småningom tillbaka de kilon hon hade förlorat. Men tvångstankarna fanns fortfarande kvar.

– Jag såg frisk ut på utsidan, men inombords var jag fortfarande jättesjuk och jag kände mig ständigt missnöjd med mig själv. Jag ville gärna bli bra men jag visste inte hur, berättar Malin.

Ett möte med föreläsaren Mia Törnblom i Ystad för tre år sedan förändrade allt. Genom henne fick Malin kontakt med en personlig coach som hjälpte henne att jobba med självkänslan. Efter ett par möten i verkliga livet höll de regelbundna samtal via Skype, och däremellan fick hon olika praktiska uppgifter att öva med hemma. Att ställa sig framför spegeln och välkomna positiva tankar och låta de negativa passera är ett exempel.

– Jag tränade min hjärna varje dag tills den blev positivt inställd. Det var jättetufft och krävde hårt arbete, men precis som man tränar kroppen måste man träna huvudet.

Frisk på riktigt

Det gav resultat. Efter knappt ett halvår kände sig Malin för första gången frisk på riktigt. I dag mår hon bättre än någonsin. Hon går oftast osminkad och ler mot sig själv i spegeln. Genom mötet med sig själv har hon upptäckt sitt kall i livet och utbildat sig till personlig coach med inriktning på ätstörningar och missbruksproblematik. Till hösten släpper hon en bok om sin resa, ”Från dödstankar till livsglädje”.

– Jag känner verkligen att det är detta som jag ska göra. Jag vill hjälpa andra så som jag själv har blivit hjälpt. Att få människor med dålig självkänsla att hitta tillbaka till sig själva är min livsuppgift.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Emilie Aune
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer