"Mina bästa grejer är inte gjorda än"

Carl Johan De Geer är friherre, konstnär, författare, filmskapare, musiker, designer, kulturjournalist, fotograf och scenograf. Själv betecknar sig som en hårt arbetande tillverkare av brukskonst. I höst kommer hans självbiografi.
Familj • Publicerad 11 juli 2008
Alla författare skriver mer eller mindre självbiografiskt, menar Carl Johan De Geer. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Alla författare skriver mer eller mindre självbiografiskt, menar Carl Johan De Geer. Foto: Claudio Bresciani/ScanpixFoto: 

Alla författare skriver mer eller mindre självbiografiskt, menar Carl Johan De Geer. Det går inte att hämta inspiration ur tomma intet, utan man använder sitt eget liv som mall. I höst kommer hans första rent självbiografiska bok – "Jakten mot nollpunkten" – enligt författaren ett pussel av händelser, tankar och filosofiska reflektioner kring livet.

– Jag kunde inte skriva om mina föräldrar förrän de var döda, säger han.

Boken handlar bland annat om hur det var att ha en kringflackande barndom i en splittrad diplomatfamilj.

– Min barndom går inte att beskriva i några få meningar. Man måste läsa boken. Carl Johan De Geer har en diger konstnärskarriär sedan mer än 40 år, men är fortfarande mest känd för barnprogrammet Tårtan från 1972. Barnprogrammet om de tre bröderna som lämnar sjömanslivet för att driva ett konditori var både hatat och älskat.

– De första tio åren hatade folk Tårtan. Vi tyckte det var en vanlig komedi i stil med Charlie Chaplin eller Helan och Halvan. Men det ansågs plumpt och dåligt, och vi blev till och med svartlistade på tv.

Men tio år senare var Tårtan kultförklarad, och har gått i flera repriser genom åren. Det har pågått diskussioner om vem som egentligen spelade apan Saba, som i serien flyttar in i konditoriet.

– Det var jag! Många har genom åren tagit åt sig äran, men det var faktiskt jag. Jag var tvungen att måla mig svart eftersom gorillakostymen hade glipor här och där. Utöver boken är Carl Johan De Geer också aktuell med en ny film som visas på tv i höst. På spaning efter den prins som flytt handlar om prins Eugens konstnärliga gärning.

– Han var en arbetsnarkoman som målade enormt mycket - stora tavlor varje dag. Det intressanta är att han inte fick sälja sin konst, eftersom kungligheter inte får ha inkomster på det sättet. Prins Eugens konst är ett bevis på att pengar inte är drivkraften för skapande. Dessutom är hans konst det enda bra resultatet av statsskicket monarki!

Carl Johan De Geer har inga planer på att trappa ner eller gå i pension, han har så mycket kvar att göra - filmer, böcker och utställningar.

– Dessutom räknar jag med att jag fortfarande inte har gjort mina bästa grejer. (TT Spektra)

Namn: Carl Johan De Geer.

Fyller: 70 år den 13 juli 2008.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Marianne Lindberg De Geer, vuxna barnen Nina, Ernst, Anders och Rebecca.

Aktuell: Självbiografiska boken Jakten mot nollpunkten kommer i höst.

Karriär i korthet: Gjorde lumpen på arméstabens bilddetalj, "och på den vägen är det!". Har sedan dess varit verksam som konstnär, författare och filmmakare. Kanske mest känd som en av männen bakom barnprogrammet Tårtan från tidigt 70-tal.

Om att fylla 70: "Det gläder mig att Spaniens fotbollslandslagstränare som tog laget till EM-guld är nästan lika gammal som jag, jag känner broderskap med honom. Män och kvinnor över 70 - res er upp och jobba!"

Så firar jag födelsedagen: "Det blir inget särskilt, något helt privat."

Favoritfilm: "The Big Lebowski. Jag identifierar mig helt med huvudpersonen The Dude, som går sin egen väg och gör som han vill."

Vill inte ha i födelsedagspresent:" Jag vill egentligen inte ha någonting. Men absolut inget bungy jump i alla fall!"

Egenskaper (hos andra) som jag stör mig på: "Det samma som jag ibland har stört mig på hos mig själv, nämligen skryt och inbilskhet."

Anna Bratt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.