Nam nsdag 11 januari

Familj • Publicerad 10 januari 2003

Jan är ett av alla dessa otaliga namn som härstammar från det grekiska Johannes som i sin tur leder tillbaka till hebreiskans Jachanan.

Närmast är Jan en förkortning av den gamla tyska formen för Johan, Jahan, som dock också kommer från Johannes. Johannes brukar i sin tur tolkas som "Gud har förbarmat sig". Det är kristenhetens vanligaste namn om man räknar alla varianter som Jan, Johan, Jon, Jöns, Jean, Ivan, Juan, Giovanni, Hannes, Jack, Jens, Joen, John, Johnny, Jonne, Juha, Juhani, Juho, Jussi, Vanja med flera.

Jan är känt i Sverige sedan 1600-talet. Det var ett av de allra vanligaste dopnamnen mellan 1940- och 1970-talen. Sedan dess har namnet dock haft nedförsbacke. Det finns i dag cirka 134 100 som heter Jan varav ungefär 72 100 kallas så.

Jannike härstammar liksom Jan från Johannes och är därmed en av de många kvinnliga varianterna på det bibliska namnet. Jannike hade en liten popularitetsperiod under 1980-talet men har nu sjunkit tillbaka. Det finns i dag cirka 600 som heter Jannike, av dessa har omkring 500 det som tilltalsnamn.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.