Annons

Naturmiljö minskar stress

Familj • Publicerad 26 september 2003
Grönt är skönt. Det är viktigt att tidigt göra barnen vana vid att vistas i naturen, eftersom det skapar en livsstil de har kvar genom livet, menar Eva-Lena Larsson, vid Botaniska Trädgården i Göteborg. Bild: Pressens Bild
Grönt är skönt. Det är viktigt att tidigt göra barnen vana vid att vistas i naturen, eftersom det skapar en livsstil de har kvar genom livet, menar Eva-Lena Larsson, vid Botaniska Trädgården i Göteborg. Bild: Pressens BildFoto: 

Naturen har stor betydelse för vår hälsa.

– Där kan vi stressa av och få mer motståndskraft mot kommande stress, menar Eva-Lena Larsson, filosofie doktor vid Botaniska Trädgården i Göteborg.

Annons

Studier visar att en livsstil som är naturbaserad ger ett friskare liv. Stressreaktioner som värk, trötthet, koncentrationssvårigheter, depression och ångest minskar när vi rör oss i naturen.

– Vi är gjorda för att leva i en naturmiljö, när vi vistas i naturen blir blodtrycket lägre, pulsen går ner, stresshormonerna blir färre och kroppen får en möjlighet till självläkning, säger Eva-Lena Larsson.

Eva-Lena Larsson står tillsammans med Ingemar Norling, docent på sektionen för vårdforskning på Sahlgrenska universitetssjukhuset, bakom projektet "Grönt är lönt", som går ut på att informera politiker och personal inom vård, skola och omsorg, men även allmänheten, om naturens betydelse för hälsan.

– Vi vill lyfta fram det starka samband som finns mellan natur, trädgård, livsstil och hälsa, säger hon.

Enligt Ingemar Norling, som gått igenom den aktuella forskningen på området i Sverige och internationellt, kan risken för stroke och hjärt- kärlsjukdomar halveras och möjligheten till ett oberoende liv som äldre förlängas med åtta till tio år för den som har en naturbaserad livsstil.

En sådan livsstil ökar även vår motståndskraft mot påfrestningar, höjer vår livskvalitet och minskar därmed behovet av sjukvård, menar han.

Sedan slutet av 1980-talet har det kommit så mycket forskning på området att naturens positiva inflytande på vår hälsa inte längre kan avfärdas eller viftas bort, menar Eva-Lena Larsson.

– På skolgårdar, dagis, arbetsplatser och äldreboende, överallt är det viktigt att vi har tillgång till naturområden. Hela vårt sätt att planera vårt samhälle måste genomsyras av detta tänkande, säger hon. Därför är naturtänkandet viktigt även vid stadsplanering.

– Det handlar inte bara om att vistas i naturen då och då, vi behöver ha natur omkring oss i vår vardag.

Enligt Eva-Lena Larsson är det viktigt att fånga upp barnen tidigt och göra dem vana vid att vistas i naturen.

Annons

– Barn är inte gjorda för att leka på fyrkantiga gräsmattor utan mår bättre i en naturmiljö med berg att klättra i och träd och buskar att leka bland. Lär de sig att ha naturen som livsstil är chanserna stora att de skapar en vana de behåller livet ut, menar hon.

Som redan tidigare nämnts är kopplingen mellan minskad stress och naturupplevelser tydlig, men det finns även en koppling mellan rehabilitering och natur.

– Många av oss är väldigt trötta, vi bombarderas ständigt med intryck, säger Eva-Lena Larsson.

– Någonstans har vi gått fel och det finns många bakomliggande orsaker, men det är viktigt att känna till är att naturen har en läkande funktion och att vi kan använda den i vår egenvård, menar hon.

Det har även visat sig att psykoterapi som kopplas till natur och naturupplevelser ger snabbare och mera långvariga effekter. (TT Spektra)

Ann-Cathrine Johnsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons