Naturprofilen Jan Danielson skulle fyllt 70

Rikskända naturprofilen Jan Danielson skulle idag den 20 mars 2008 ha fyllt 70 år.
Familj • Publicerad 20 mars 2008
Jan Danielson, förkämpe för naturen och miljön, skulle idag fyllt 70 år. Bild: Bosse Nilsson
Jan Danielson, förkämpe för naturen och miljön, skulle idag fyllt 70 år. Bild: Bosse NilssonFoto: 

Han föddes i Arvika och påbörjade ett yrkesliv som skogsman, men istället blev han lärare i grundskolan under ett tiotal år. 1966 flyttade han till en gammal skola utanför Vittskövle och bildade med några vänner ett kollektiv för skrivare, bildkonstnärer och musiker. Där bodde han resten av sitt liv.

Han skrev ett tiotal böcker om natur och miljö och medverkade sedan 1983 regelbundet i Sveriges Radios natur- och miljöprogram. 1989 kom Jan Danielson till SVT 1989 och blev snart en känd och folkkär person. Men han var inte bara en förkämpe för naturen och miljö på riksnivå. Han var under alla år också starkt engagerad i stort och smått i Kristianstadstrakten.

Kristianstadsborna tog honom till sina hjärtan långt innan han blev ett känt ansikte för hela svenska folket. Dels gladde han och hans partner Annika Blom Kristianstadsbladets läsare under många år med sina artiklar, krönikor och teckningar, och dels var han ciceron på den kära traditionen - vandringarna på annandag jul.

Han var en uppskattad och ofta inviterad föreläsare. Tidigt var han ute med att vilja få stopp på skjutandet på Ravlundafältet och varnade för rester av bly och buller.

Under de två sista åren av sitt liv var han ordförande i Gröna korset Sverige, en svensk avdelning av den stora miljöorganisationen Green Cross. Då tog han strid för att bilda miljövärnskårer, när nedläggningen av stadens regemente stod för dörren.

I Mitt i naturen propagerade han för att göra området kring Näsby gård till nationalpark och under en föreläsning inför 250 räddningschefer framförde han önskemål om ett ekologiskt säkerhetsarbete.

Kommunens miljö- och hälsoskyddskontor fick kritik för att inte ta tillvara blomsterprakten på ängarna längs infarterna till Åhus och han tog med brinnande engagemang sig an att åter få berguven som häckande fågel i Skåne.

Det var inte bara naturen och miljön som väckte Jan Danielsons kamplusta. Han var även en stor fredsvän som opponerade sig mot Irakkriget.

Av vänner och arbetskamrater beskrivs Jan Danielson som en varm, kunnig, stridbar och rättfram person.

Jan Danielson gick bort den 17 juni 2003, 65 år gammal.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.