Ny chef med hög moral

Familj • Publicerad 16 augusti 2004

Namn: Jan Westberg

Ålder: 54 år

Bor: I Kristianstad

Född: I Söderhamn

Familj: Skild sedan många år. Är pappa till två pojkar, 15 och 17 år gamla, som bor hos mamma i Växjö

Yrke: Utbildad civilingenjör

Intressen: Samlar frimärken. Har spelat badminton sedan 18 års ålder. Har även ägnat sig åt friidrott och handboll

Aktuell: Ny chef för den kommunala förvaltningen C4Teknik i Kristianstad sedan 1 juni

Vädermässigt blev det ingen bra start i Kristianstad för Jan Westberg. När han tillträdde som chef för C4Teknik inleddes en av de längsta regnperioderna på många år. Något som bidrog till att intrycken av staden inte blev de bästa.

– Nej. Jag hade hoppats mycket på Kristianstadsdagarna. Jag var ute mycket då, bland annat med mina barn. Men det blev inte som vi hade tänkt, konstaterar han kort.

Tur då att Kristianstad inte är en helt ny bekantskap för Jan Westberg. För ett antal år sedan gifte han sig i rådhuset och intog bröllopsmiddagen i Bäckaskogs slott. Så han vet att staden även har andra sidor att visa upp.

– Ja, kommunen är trivsam och vacker. Det är en stad jag mycket väl kan tänka mig att bo i.

Vilket han faktiskt också redan gör. Så snart det stod klart att han fått det nya jobbet inleddes förberedelserna för flytten från Växjö.

– Jag vet att det finns olika åsikter om det här, men jag tycker att det är viktigt att bo i den kommun där man jobbar. Man måste leva själv i det man åstadkommer på dagtid, förklarar Jan Westberg med ett leende.

Han konstaterar själv att det var ett stort steg att ta, att i vuxen ålder riva upp det som byggts upp under en lång rad av år och gå vidare. I Växjö har Jan Westberg sina barn och han har arbetat för kommunen där i drygt 19 år, varav 14 år som chef för lokalbolaget VöFab. Dessutom bodde han enligt egen utsaga bra i den småländska universitetsstaden.

– Men jag tycker om utmaningar och ville pröva något nytt. Det är inte roligt när man nästan alltid kan förutse vad som kommer att hända.

Fast att se bytet av jobb som ett steg uppåt i karriären verkar inte helt självklart, även om han nu har en betydligt större verksamhet att leda. VöFab har 65 anställda och en omsättning på 200 miljoner kronor per år. C4Teknik sysselsätter närmare 260 personer och omsätter 600 miljoner kronor.

– Njae, en del tycker snarare tvärtom, att det smäller högre att vara vd än att vara förvaltningschef, säger Jan Westberg. Men jag ser det som likvärdiga jobb och ville som sagt pröva något nytt.

Inte heller i övrigt verkar Jan Westberg snegla mot andras uppfattningar i sina ställningstaganden i livet. Han beskriver sig själv som en envis och rak. Han säger vad han tycker. Kanske för ofta, tillägger han.

Jan Westberg säger sig också ha höga moraliska värderingar. Får han en femma för mycket tillbaka i butiken så går han tillbaka och lämnar in pengarna.

– Som chef ska man vara ett föredöme. Att det finns skillnader i lön och befogenheter är ok, men jag tycker exempelvis att det är helt förkastligt att personer i ledande ställning skaffar sig förmåner på arbetsgivarens bekostnad. Det är etiskt stötande, säger han.

Eftersom Jan Westberg i praktiken endast har suttit på sin nya tjänstestol i fem veckor och fortfarande håller på att skolas in, vill han inte prata för mycket om jobbet och sina tankar kring det. Men helt klart är att det blir intensivt redan från början. Under hösten ska han och tekniska utskottet presentera en rad förslag på hur verksamheten ska förbättras. Bland annat ska organisationen ses över, och mycket tyder på att förslag kommer att läggas på privatisering eller konkurrensutsättning.

Jan Westberg påpekar att det är politikerna som avgör hur det blir.

– Men visst blir det förändringar om mina förslag går igenom, medger han efter en stunds eftertanke. Det handlar om att använda kommuninvånarnas pengar på ett optimalt sätt. Då är det inte säkert att den kommunalt drivna verksamheten alltid är det naturliga valet.

Jan Westberg pekar på friskolorna, som han anser kan vara väl så konkurrenskraftiga. Båda sönerna går på olika friskolor i Växjö, och är mycket nöjda. Han betonar dock att han själv inte haft något inflytande över sönerna skolval.

– För 50 år sedan valde kanske föräldrarna, men i dag är det kompisarna och deras val som påverkar mest, konstaterar chefen för C4Teknik.

Även på andra områden kan Jan Westbergs åsikter komma att få betydelse. Han var med och byggde kongresshallen i Växjö, och följde även bygget av Tipshallen, där som mest 10000 personer kan tas in. Det är erfarenheter som kan komma väl till pass i diskussionen om en ny evenemangsarena i Kristianstad.

Hur det ska bli vill Jan Westberg inte ha någon åsikt om, men hans uppfattning generellt är klar:

– I alla kommuner förs diskussioner om hur man ska lyckas locka till sig nya invånare och behålla dem som finns. Då räcker det inte med bra skolor och god barnomsorg. Det har alla i dag. Ska kommunen lyckas måste den göra större infrastruktursatsningar.

Men enbart infrastruktursatsningar tycks inte vara tillräckligt. Även möjligheten till bra och intressanta arbeten har stor betydelse för folks benägenhet att flytta på sig. Det är väl Jan Westberg själv ett bra exempel på.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.