Oreflekterat?

Familj • Publicerad 9 maj 2008

Skrattade gott i veckan! Fast egentligen var det nog inte alls något skämt, utan snarare bara pinsamt och oreflekterat. SVT har som kanske bekant startat ett nytt, nätbaserat nyhetsprogram; Playrapport. Tanken är att man själv ska kunna se de nyheter man vill, när man vill och hur många gånger man vill. Förvisso en god tanke, helt i linje med vad som i övrigt pågår och därför kan man tycka att denna lasering borde passera med lite förstrött surfande för att bekanta sig med nymodigheten. Men, nej då, för här kommer det roliga!

På frågan varförman gör denna satsning blir svaret;

Folk lever i en 24 timmars-vardag.

Fundera en stund över detta svar. På vilket sätt skulle detta motivera något nytt överhuvudtaget? Ända sedan klockan blev allmän egendom och tiden därmed blev vår livskamrat och tillika fiende har vi väl gjort just detta.

"24 timmars-vardag" - ibland tror jag vi blir åsidosatta och borträknade, som om vi skulle köpa vad som helst! I detta fall är det nog just så det förhåller sig. Alternativt att det helt enkelt inte finns något bättre argument, vilket vore en aning skrämmande kan tyckas.

Å andra sidan består vardagen av en samling saker som bara passerar förbi, antingen därför att det alltid har varit så eller för att man inte orkar reflektera själv. Lämnar över funderandet till någon annan och hoppas ta sig igenom livet och dess vardag bestående av X antal 24 timmar i alla fall! Sånt kan utnyttjas.

Denna helg ärdet pingst; pingstafton idag och pingstdagen imorgon. För inte så länge sedan fanns det ytterliggare en röd dag - annandag pingst - på måndag. Även om annandag pingst fortfarande finns kvar, så är den numera en alldeles vanlig dag i almanackan och därmed i folks medvetande.

Har du tänkt på hur fort debatten kring denna röda dag tystnade? Debatten var i full gång, förändringen gjordes och därefter sades ingenting. Kanske är det så enkelt hade vi hade hunnit reflektera klart, samtidigt som lagstiftaren hade gjort det. Eller så kanske det inte var en så viktig fråga, när allt kom omkring. Ledigt som ledigt och dessutom kanske det ska blir religionsoberoende lediga dagar, så folk får välja själv de dagar de vill vara lediga. Då om inte förr kanske det kan vara läge att reflektera.

Man kan undra hur samma debatt lät på 1700-talet när Gustav III beslöt att ta bort alla tredjedagar. I dag vet man generellt inte ens att dessa har funnits, men så är det. Han rationaliserade bort dessa av ekonomiska skäl och gjorde en hel del andra förändringar i almanackan samtidigt. Folkets viktiga "andningshål", fysiskt såväl som andligen, togs bort och blev till arbetsamma vardagar istället. Man kan bara fantisera kring vad som sades i de stängda stugorna den gången…

Marie-Louise Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.