Pigg Balsbybo fyller 90

På tisdag när Maja Balsberg fyller 90 år är kalaset redan över. Hon firar med öppet hus hemma på gården på Balsbyholmsvägen på lördag. Då kommer alla fyra barnen med sina respektive och de sex barnbarnen att vara där och förmodligen en del släkt och vänner.
Familj • Publicerad 23 april 2009
– Möblerna är gjorda av päronträ från vår egen trädgård, säger Maja Balsberg, där hon sitter framför en målning av byn Balsby.
– Möblerna är gjorda av päronträ från vår egen trädgård, säger Maja Balsberg, där hon sitter framför en målning av byn Balsby.Foto: 
Maja Balsberg i Balsby fyller 90 år den 28 april.
Maja Balsberg i Balsby fyller 90 år den 28 april.Foto: 
– Både mor och mormor blev över 90, konstaterar Maja Balsberg.
– Både mor och mormor blev över 90, konstaterar Maja Balsberg.Foto: 

– Det är lättare att samla familjen på helgen, säger Maja Balsberg under en paus i förberedelserna.

Det har gått 65 år sedan hon gifte sig med Nils och flyttade in på gården. En historia som började med att hon för Hushållningssällskapets räkning kom dit som kontrollassistent. Då hade hon tidigare jobbat på olika platser i Östergötland och innan dess gått både lantmannaskola och folkhögskola i Önnestad.

– Jag kunde ju jordbruket, som jag var uppvuxen med i Vittskövle.

Hon blev tidigtinspirerad av den gamla släktgården i Balsby, som väckte hennes intresse att forska om gårdar. Hon läste kurser och studiecirklar när barnen var små och fortsatte med både etnologi och arkeologi på universitetsnivå med föreläsare kom ut till studenterna.

– På de egna fälten har jag plockat upp mängder med flintayxor och stenbitar samt även några mynt från vikingatiden, berättar hon och visar sin samling i ett stort glasskåp.

Så småningom börjadehon forska i den lokala historien. Hon har gått igenom gårdarna i Balsby och Österslöv från 1600-talet och framåt och säger att det gör ont i henne med alla sammanslagningar för att få bärkraftiga gårdar.

– Vår gård ägs av barnen gemensamt. Den är på 125 tunnland och inte bärkraftig i nuvarande omfattning. Så hur det blir med den i framtiden är det ingen som vet.

När gården upphörde med grisuppfödningen 1986 blev det mer frihet till att resa. Maja och Nils reste på vintern, ett flertal gånger till Kanarieöarna och Mallorca, men också till Australien, Nya Zeeland och Hawaii.

– Efter att jag blev ensam för tolv år sedan har jag gjort flera resor tillsammans med barnen. Temaresor ihop med yngsta dottern har gjort att jag kunnat studera konstvetenskap och tagit del av kulturerna runt Medelhavet.

Maja Balsberg hademed andra ord det väl förspänt när studiegruppen "Nosaby kyrka och bygd" drog igång år 2000. Hon hade redan skrivit för Villands Härads hembygdsbok och Nosabybygdens historia blev ett spännande kapitel att ta itu med.

– Balsby föll på min lott, berättar hon om arbetet som hon tog itu med med liv och lust.

Gruppen samlade in material under flera år och i november 2005 var första boken klar. Den blev på närmare 350 sidor.

– Vi hade så mycket material att det räckte till en bok till, och uppföljaren producerade vi under 2006 och 2007.

Maja Balsberg kanse tillbaka på olika epoker i sitt liv. Under hennes livstid har två världskrig inträffat och hon minns 30-talets depression, som påminner om dagens lågkonjunktur.

– I mitt hem i Vittskövle fick vi kämpa för att få ihop 30 kronor till en kappa till min konfirmation, berättar hon.

Hon gifte sig 1944, sen kom barnen, samtidigt som huset renoverades bit för bit. När barnen var utflugna blev det mer utrymme för hennes egna intressen, som bland annat handlade om att måla i olja och akvarell och om att väva.

– Men jag också alltid tyckt om arbete och att vara i rörelse. Skötseln av vår stora trädgård har varit lika mycket nytta som nöje. Jag har levt ett härligt liv!

Karin Hallengren

Namn: Maja Balsberg

Ålder: 89

Född: I Vittskövle

Bor: i Balsby

Familj: Fyra barn och sex barnbarn

Intressen: Arkeologi, kultur, konst och resor

Aktuell: Fyller 90 år 28 april

Karin Hallengren 044 - 28 91 30
Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.