Samlas kring sagan

Familj • Publicerad 11 december 2007
Genom sagan får barnen en positiv bild av böckernas värld och på köpet ett större ordförråd. Bild: Anders Wiklund/Scanpix
Genom sagan får barnen en positiv bild av böckernas värld och på köpet ett större ordförråd. Bild: Anders Wiklund/ScanpixFoto: 
Bu och Bä i blåsväder Bild: Rabén & Sjögren
Bu och Bä i blåsväder Bild: Rabén & SjögrenFoto: 

Sagor kan göra underverk för barnens ordförråd och är ett mysigt sätt att umgås för vuxna och barn. Men många föräldrar upplever att de inte har tillräckligt mycket tid att läsa för sina barn.

Snart är det jul och vi får lite mer tid att vara med familjen. Kanske blir det några extra tillfällen att krypa upp i soffan och läsa en saga. För sagans värld är en viktig del av barnens liv. Genom högläsning får vuxna och barn ett mysigt sätt att vara tillsammans. En saga om dagen kan också göra underverk för barnets språkutveckling och det är viktigt att barnen får en glädje till böckernas värld, poängterar Anna Nordquist, som arbetar som talpedagog inom förskolan.

Men enligt en SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Läsrörelsen tillsammans med McDonald's, känner många föräldrar att de inte läser tillräckligt för sina barn. Så många som sex av tio föräldrar vill läsa mer för sina barn än de gör i dag. Bara fyra av tio mammor och tre av tio pappor läser för sina barn varje dag.

– Har man inte så mycket tid, är en kort saga bättre än ingen alls. Det behöver inte heller vara just vid läggdags. Då är barnen ofta lite trötta och orkar kanske inte koncentrera sig och hänga med ordentligt, menar Anna Nordquist.

Ska man tänka på något speciellt när man väljer böcker till barnen?

– Ja, lika viktigt som det är att inte välja en bok som är för lätt, är det att inte välja en bok som ligger för högt över barnets språknivå. Då kan barnet ha svårt att följa med och ta till sig boken.

En dvd eller ljudbok kan inte heller ersätta högläsning, påpekar hon.

– Nej, då förlorar man möjligheten att diskutera det man läst och att prata om bilderna i boken, men det behöver inte betyda att det ena utesluter det andra. (TT Spektra)

Ann-Cathrine Johnsson

a Föräldrar vill läsa mer sagor

41 procent av mammorna läser för sina barn varje dag mot 31 procent av papporna.

Sex av tio föräldrar vill läsa mer för sina barn än vad de gör idag.

Åtta procent av landets föräldrar med barn i åldern två -åtta år läser sällan eller aldrig för sina barn. Av dessa är nästan dubbelt så många pappor som mammor.

Nästan tre gånger så många mammor som pappor uppger att de läser mer för barnen än sin partner.

Källa: SIFO (TT Spektra)

a Positiva effekter:

Ökat ordförråd.

Inlärning av rätt ordföljd.

Ökad kunskap om bokstäver och andra symboler.

Ökad kunskap om världen.

Ger färdiga tolkningsscheman, berättarstruktur med början och slut.

Övning i att sitta stilla och koncentrera sig.

Läsandets lust och glädje. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.